Alates 13.11.2006 on võimalik Maksu- ja Tolliameti veebilehel ja e-maksuameti esilehel kontrollida Maksu- ja Tolliameti mitteresidentide registrisse kantud mitteresidentide andmeid. Kontrollimisrakendusele pääseb ligi lingi "MR koodi otsing" kaudu.

Kuna alates 1. jaanuarist 2007 tuleb tulu- ja sotsiaalmaksu ning kohustusliku kogumispensioni ja töötuskindlustuse maksete deklaratsiooni vormi TSD lisadel 2 ja 3 tehtavate väljamaksete puhul märkida väljamakse saaja kohta registrikood Eestis, on uue rakenduse põhieesmärkideks võimaldada mitteresidentidele tehtavate väljamaksete tegijail kontrollida, kas tulusaaja on Maksu- ja Tolliameti andmetel väljamakse saamise perioodil mitteresident, kas tema kohta on andmebaasis välisriigi residentsustõend ning kas isik on üldse mitteresidendina kunagi registrisse kantud ja omab nõutavat registrikoodi Eestis.

Registrikood Eestis tähendab käesoleval juhul füüsiliste isikute puhul Eesti isikukoodi või maksukohustuslaste registri koodi ning juriidiliste isikute puhul äriregistri koodi või maksukohustuslaste registri koodi (NB! mitte käibemaksukohustuslasena registreerimise numbrit).

Andmeid otsitakse vaid nende isikute hulgast, kes on kantud maksuhalduri poolt peetavasse mitteresidentide registrisse ehk olnud Maksu- ja Tolliameti informatsiooni põhjal mingil hetkel mitteresidendid. Kuivõrd mitteresidentide registreerimise uus süsteem töötab Maksu- ja Tolliametis alates käesoleva aasta kevadest, palume mõistvat suhtumist võimalike arusaamatuste pärast. Peamine, mida tähele panna on see, et kui isikut ei leita, ei tähenda see automaatselt, et isikule pole väljastatud registrikoodi Eestis!

Teile teadaolevate andmete ja otsimise tulemusena kuvatavate andmete erinemisel palume meid sellest teavitada e-maksuameti MTA-le ettenähtud teadete saatmise rakenduse vahendusel või teenindusbüroosse pöördudes.

Mõned näited koos selgitustega:

1. On teada, et isik (või tema esindaja) on esitanud Maksu- ja Tolliametile praegu kehtiva teise riigi residentsustõendi. Sellest hoolimata residentsustõendi andmeid ei kuvata (võimalik, et isikut ei leitagi).

Põhjus: residentsustõendi andmed ei ole veel kantud uude mitteresidentide registrisse.

Lahendus: väljamakse tegija pöördub Maksu- ja Tolliameti poole ning varem esitatud tõend sisestatakse uude registrisse.

2. Isikule on väljastatud Eesti isikukood. Sellest hoolimata kuvatakse vastusena, et isikut ei leitud.

Põhjus: tegemist võib olla asjaoluga, et see isik pole kunagi Maksu- ja Tolliameti andmebaasis mitteresidendina registreeritud.

Lahendus: väljamakse tegija, kes on veendunud, et tegemist on mitteresidendiga, pöördub Maksu- ja Tolliameti poole, selgitab asjaolusid ning isik märgitakse mitteresidendiks.
Juhul kui mitteresidendil puudub registrikood Eestis, tuleb väljamakse tegijal pöörduda registrikoodi saamiseks Maksu- ja Tolliameti poole, edastades Maksu- ja Tolliametile isiku registreerimiseks vajalikud andmed (andmed on samad, mis näidatakse isiku kohta vormi TSD lisadel 2 või 3).
Väljamakse tegijal on võimalik Maksu- ja Tolliametile isiku registreerimiseks vajalikud andmed esitada kolmel viisil:
a. paberil Maksu- ja Tolliameti kohalikus teenindusbüroos;
b. postiga või e-posti teel saates;
c. kasutades e-maksuametis rakendust "Teated MTA-le" ning valides teate kategooriaks " Mitteresidendi reg nr "

Valides variandi a) või b), tuleb registreeritava isiku andmed esitada selleks ettenähtud avalduse vormil, mis on kättesaadav nii Maksu- ja Tolliameti kohalikus teenindusbüroos kui ka Maksu- ja Tolliameti kodulehelt aadressil http://www.emta.ee/?id=4650.

Samal aadressil on võimalik leida ka avalduse näidistabel andmete esitamiseks (soovitavalt e-posti teel), kui registrikoodi Eestis soovitakse korraga mitmele isikule.

Esitatud andmete alusel väljastatakse avalduse esitajale registreeritava isiku registrikood Eestis 30 päeva jooksul.

NB! Maksu- ja Tolliameti poolt mitteresidendile omistatud registrikood Eestis ei muuda isiku residentsust, s.t isik ei saa nimetatud protseduuri tagajärjel Eesti residendiks ning temale tehtud väljamaksed tuleb endiselt deklareerida vastavalt kas TSD lisal 2 või 3.

Täpsemat infot koodi kontrollimise ja väljastamise kohta saab ka Maksu- ja Tolliameti infotelefonilt 8800812.

november 2006