Kas ja kui, siis mis tingimustel on töötaja kohustatud alla kirjutama uuele töölepingule, kui teine firma ostis senise tööandja ära ja uue lepingu tegemist põhjendatakse sellega? Kui töötaja pole nõus, kas seda mõistetakse siis lepingu katkestamisena töötaja või tööandja poolt? Mis on sellises olukorras töötaja ja tööandja õigused ja kohustused?

Niina Siitam, tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja:

Kui üks ettevõte ostab teise firma, ei sõlmita töötajatega uusi töölepinguid, vaid need lähevad üle uuele tööandjale. Kui uus tööandja soovib töölepingus olevaid tingimusi muuta, on see võimalik vaid poolte kokkuleppel.

Töötajal ei ole õigust keelduda uue tööandja alluvuses edasi töötamast, välja arvatud juhul, kui tööandja vahetumise tõttu oluliselt halvenevad töötingimused või muutub tootmis- või töökorraldus. Sellisel juhul on töötajal õigus nõuda töölepingu lõpetamist TLS § 82 alusel, teatades sellest ette vähemalt viis päeva ja töötajale makstakse hüvitisena kahe kuu keskmine palk.

Kui töötaja muul põhjusel ei soovi uue tööandja juures töötada, on tal õigus nõuda omal soovil töölepingu lõpetamist.

Seadus kohustab tööandja vahetumise korral senist ja uut tööandjat esitama oma töötajatele kirjalikult hiljemalt üks kuu enne töölepingute üleminekut kogu asjakohase teabe, mis sisaldab vähemalt töölepingute ülemineku kavandatavat kuupäeva, tööandja vahetumise põhjuseid, võimalikke õiguslikke, majanduslikke ja sotsiaalseid tagajärgi töötajatele jm.

Uuele tööandjale üle läinud töötajate töölepingutes ja tööraamatutes tehakse muudatuskanne tööandja vahetumise kohta.