Merike Lees

Krediitkaardi omamist ei saa töötajalt nõuda, mistõttu tuleb töötajale hotelli deposiit kaasa anda.

Paljudes hotellides nõutakse külastajalt deposiiti, mis ületab töötajale makstava päevaraha. Töötajal võib oma maksevõimet kinnitada krediitkaardiga või selle puudumisel sularahas.

Brüsselis hotellis Sofitel on ühe öö deposiit 100 eurot. Töötaja kahepäevase komandeeringu maksuvaba päevaraha on maksimaalselt 1000 krooni. Sellest rahast ei piisa deposiidi tasumiseks ning kui pole isiklikku krediitkaarti, jääb töötaja lageda taeva alla.
Deposiidiraha töötajale kaasa

Seega tuleb panna mängu isiklik raha või krediitkaart.

"Mõistagi tuleb tööandjal kõik kulud hüvitada, kuna tegemist on tööülesannete täitmisega," ütles sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna juhataja Egle Käärats.

"Kui töötajal ei ole krediitkaarti, siis tuleb talle see raha kaasa anda ja pärast tagasi küsida," selgitas ta.

Hotellid ei pruugi tööandja garantiikirja arvestada. Samuti ei saa nõuda töötajalt krediitkaardi omamist, märkis Käärats.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimehe ning Nordic Hotel Skane juhi Feliks Mäguse hinnangul ei saa tuua välja regioone, kus ettemaks oleks tavaks.

"Tavapärane on, et broneerimisel küsitakse krediitkaardinumbrit ja ühe öö maksumus deponeeritakse sealt," rääkis Mägus. "Harva võetakse ettemaksu individuaalreisijalt, küll aga tehakse seda suurte grupireiside korral."
Töötajad lahendavad asja ise

Elisa pearaamatupidaja Merike Mumme ei olnud sellest probleemiga kokku puutunud. "Usun, et probleemi pole olnud, muidu oleks sellest kuulda olnud," arvas Mumme. Elisa enamik lähetusi on Soome ja seal ei ole deposiiti küsitud. "Võimalik, et töötajad on asja ise ära lahendanud," tähendas Mumme.

Vaidlusi tekitavad ka transpordikulud - tööandjad ei arvesta linnasiseseid sõite lennujaama, sadamasse või raudteejaama lähetuse transpordikuludena.

Kääratsi teatel peab tööandja ka need kulud hüvitama. Kui tegemist on linnasisese sõiduga, võib tööandja nõuda, et kasutatakse odavamat transpordivahendit. Kui sihtpunkti ei ole võimalik saada muu kui taksoga, tuleb hüvitada taksoarve, kinnitas Käärats.

Töölähetusse minek on töötaja kohustus. Seepärast on tööandja kohustatud töölähetuses viibivale töötajale säilitama palga ning hüvitama sõidukulud, majutuskulud ja tasuma päevaraha.

Mis on mis
* Töölähetus tähendab töötaja saatmist kindlaksmääratud ajavahemikus tööülesannete täitmisele väljapoole töölepinguga määratud töö tegemise kohta.

Päevarahamäär jätab tööandjale mänguruumi:
(hind kroonides)

..... Riigisisene lähetus ..... Välislähetus
Päevaraha alammäär ..... 50 ..... 350
Päevaraha maksuvaba piirmäär ..... 80 ..... 500
Majutuskulude alammäär ..... 200 ..... 800
Majutuskulude maksuvaba piirmäär ..... 1200 ..... 2000