Heike Härma
Heli Raidve Tööõigusabi jurist

Detsembris võib mõne töötaja tööajanorm lüheneda kuni 6 tunni võrra, ühtlasi võib tekkida kolme eri tööajanormiga töötajaid.

Seadus
* N 25 Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale vahetult eelnevat tööpäeva lühendatakse kolme tunni võrra. töö- ja puhkeaja seadus

Töö- ja puhkeaja seaduse kohaselt on töötaja tööaja üldine riiklik norm 8 tundi päevas ehk 40 tundi nädalas. Tööaja summeeritud arvestuse korral lähtutakse tööaja arvestamisel tööaja üldisest riiklikust normist.

23. ja 31. detsembril tuleb tuleb tööajanormi kolme tunni võrra lühendada. Tööõigusnõukogu on selgitanud, et tööajanormi lühendatakse ainult nendel töötajatel, kes töötavad vahetult pühadele eelneval päeval. Seega töötajatel, kes ei tööta vahetult pühadele eelneval päeval, tööajanorm ei vähene.

Juhul, kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik inimese tööpäeva kolme tunni võrra lühendada, lüheneb vaatamata sellele tema tööajanorm ning üle kokkulepitud tööajanormi töötatud tunnid muutuvad ületundideks. Töö- ja puhkeaja seadus ei tee osalise tööajaga töötava isiku puhul tööaja lühendamise osas erandit. Seega tuleb lühendada ka osalise tööajaga töötaja tööajanormi.

PANE TÄHELE

* Kui töötaja töötab graafiku ehk tööajakava alusel, siis tuleb normtundidele vastavat ajakava töötajatele tutvustada 5 päeva enne kuu algust.

Arvuta enda detsembri tööajanormi

1. Tööajanorm ei lühene - norm 144 tundi
* Lühendamata riiklik täistööaja norm on 144 tundi.
* Kui töötaja ei tööta 23. ega 31. detsembril, siis tema tööajanorm ei vähene üldse.

2. Norm väheneb 3 tunni võrra - norm 141 tundi
* Töötaja töötab ainult ühel riigipühale eelneval päeval, st 23. või 31. detsembril. Teisel riigipühale eelneval päeval töötaja ei tööta.
* Töötaja detsembri tööajanorm väheneb kolme tunni võrra ning on 141 tundi.
* Arvestades, et enamik inimesi töötab esmaspäevast reedeni, ongi nende detsembrikuine tööajanorm sel aastal 141 tundi.

3. Norm väheneb kuue tunni võrra - norm 138 tundi
* Töötaja töötab nii pühapäeval, 23. detsembril, kui ka esmaspäeval, 31. detsembril, ehk mõlemal riigipüha eelsel päeval.
* Töötaja detsembri tööajanorm väheneb 6 tunni võrra ning on 144-6=138 tundi.