Helve Toomla,
jurist

•• Tööandja väidab, et töölähetuses viibimisel üle ettenähtud tööajanormi töötamist ei peeta ületunnitööks. Kas see väide on tõene ja kas ei ole mingeid erandeid (ma ei pea silmas üldisi välistusi), mis kinnitaksid selle väite seaduslikkust?

Tööandja väide ei ole õige, lähetuses kehtib töötajale sama tööajanorm nagu tavalises töö tegemise asukohas. Üldjuhul on ületunnitöö lubatud poolte kokkuleppel, seda ka lähetuse ajal. Kui sellist kokkulepet ei ole, ei pea töötaja ka lähetuse ajal ületunnitööd tegema. Lepiti aga enne lähetust pikemas tööajas kokku, tuleb tööandjal üle normi töötatud aja eest maksta lisatasu, kui ei ole lepet hüvitada ületunnitöö vaba ajaga.

Kahel erandjuhul on töötaja siiski kohustatud ületunnitööd tegema, sh ka lähetuse ajal. Üle oma tööajanormi peab töötaja tööandja korraldusel töötama vääramatu jõu (nt loodusõnnetuse) korral, kui selline töö on ajutine ja tuleb teha viivitamata. Ka vahetustöötaja tööle ilmumata jäämise puhul, kui töös ei või tekkida vaheaega, on töötaja kohustatud teatama sellest töö-andjale ja jätkama tööd, kuid mitte kauem kui neli tundi.