Helve Toomla,
jurist

•• Puhkuseseaduse § 9 alusel antakse 35-kalendripäevalist pikendatud põhipuhkust alaealistele ja neile, kellele on määratud töövõimetuspension või rahvapension töövõimetuse alusel. Sama seaduse § 26 mainib, et 28 päeva ületava puhkuse (ehk siis seitse lisapäeva) kompenseerib riik. Kuidas aga käituda siis, kui nn pikemalt puhkav inimene kavatseb töölt lahkuda? Kas tööandja peaks arvestama puhkusekompensatsiooni 35 või 28 päeva eest aastas? Kui arvestatakse 35 päeva eest, siis kas on õigus tekkinud vahe riigilt tagasi nõuda?

Töövõimetuspensionärile tuleb töölepingu lõpetamise korral maksta kasutamata puhkuse hüvitist, lähtudes 35-kalendripäevasest puhkusest. Küsija viidatud puhkuseseaduse § 26 (lg 1, p 1) ütleb, et ka kasutamata puhkuse rahalise hüvitamise korral makstakse riigieelarve vahenditest kinni 28 kalendri-päeva ületav puhkuseosa ehk siis seitse päeva. Seega riigilt hüvitust saab, selleks tuleb täita vastav andmik ja esitada see oma asukohajärgsele pensioniametile.

Täpsemalt on puhkusetasu ja hüvitise suurus ning riigieelarve vahenditest maksmise kord kirjas vabariigi valitsuse 28. augusti 2001. aasta määruses nr 287. Soovitan internetist vaadata ka sotsiaalkindlustusameti ja pensioniameti kodulehekülgi: seal on saadaval nii andmiku vorm kui ka selgitused.

•• Meie asutuses makstakse palka alati 9. kuupäeval. Palgaseaduses on öeldud, et töötasu maksmise kuupäeva saab asutus kehtestada oma kollektiivlepingus või töösisekorraeeskirjas. Kas on olemas seadus, mis annab täpsema viite töötasu maksmise päeva kohta? Või tohibki eelmise kuu töötasu maksta järgmisel kuul esimesest viimase päevani ning mingi muu seadus seda küsimust ei reguleeri ega piira?

Palka makstakse vähemalt üks kord kuus. Täpset maksmise päeva ühegi seadusega määratud ei ole, see peab kirjas olema kollektiivlepingus või töösisekorraeeskirjas, kindlasti ka töölepingus. Üldjuhul peab palk olema välja teenitud, seega saabki seda alles järgmisel kuul maksta. Tööinspektsiooni selgituse kohaselt tuleb palka maksta ühel kindlal kuupäeval, mitte mingi ajavahemiku jooksul. Põhjendust vt www.ti.ee.