Helve Toomla
jurist

•• Seaduse järgi on bakalaureusekraadi kaitsmiseks ette nähtud 42 kalendripäeva õppepuhkust. Kas kooli lõpetamiseks antava õppepuhkuse tasustamine on kuidagi seotud sessi ajal juba kasutatud õppepuhkuse kalendripäevade arvu ja selle eest saadud tasuga?

Täis­kas­va­nu­te koo­li­tu­se sea­du­se alu­sel an­tak­se õppe­puh­kust nei­le ba­ka­lau­reu­sek­raa­di oman­da­ja­te­le, kes on õppi­nud osa­koor­mu­se­ga või eks­ter­ni­na. En­ne 2003/04. õppeaas­tat kõrg­koo­li as­tu­nud üliõpi­la­sed saa­vad õppe­puh­kust ju­hul, kui nad õppi­sid kaugõppes. Ta­se­me­koo­li­tu­se­ga seo­tud õppe­puh­ku­se ajaks säi­li­ta­tak­se kesk­mi­ne palk kümneks päe­vaks õppeaas­tas, ülejää­nud õppe­puh­ku­se, sh li­saõppe­puh­ku­se päe­va­deks säi­li­ta­tak­se töö­ta­su vä­he­malt keh­ti­va mii­ni­mum­pal­ga (tä­na­vu 4350 kroo­ni kuus või 27 kroo­ni tun­nis) ula­tu­ses. Kui küsi­ja on sel õppe-aas­tal ju­ba oma kümnep­äe­va­se kesk­mi­se pal­ga­ga puh­ku­seo­sa ära ka­su­ta­nud, saab ta 42-päe­va­se täien­da­va õppe­puh­ku­se ajal ta­su pal­ga alammää­ra ula­tu­ses.

•• Kas riigisisese töölähetuse päevaraha on riiklikul pühal 80 krooni nagu ikka või makstakse topelt, s.t 160 krooni päevas?

Ka­he­kord­selt maks­tak­se ai­nult rii­gipühal teh­tud töö eest, se­da ka lä­he­tu­se ajal. Päe­va­ra­ha ei ole töö­ta­su, se­da ei suu­ren­da­ta. Nii jääb Ees­ti pii­res päe­va­ra­ha suu­ru­seks riik­li­kul pühal ik­ka 50–80 kroo­ni.