Tööandjate keskliit teatab, et eile toimunud alampalga läbirääkimistel ametiühingute keskliiduga ei jõudnud pooled kokkuleppele järgmise aasta alampalga suuruses ning alampalk jääb 2009. aastal 2008. aasta tasemele, mis on 4350 krooni kuus.

„Oleme jätkuvalt seisukohal, et alampalka ei ole süveneva majanduskriisi ajal võimalik tõsta,” kommenteeris läbirääkimisi tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis. „Ametiühingutele on korduvalt selgitatud, et ettevõtete palgafond järgmisel aastal võrreldes tänavusega väheneb ja sellises situatsioonis tähendab alampalga tõstmine vaid üht – madalamatel palgaastmetel asuvate töötajate ulatuslikke koondamisi. Õhukest palgafondi on kõigi töötajate vahel niigi keeruline jagada, seega säilitatakse alampalga tõstmisel töökohad kõrgema kvalifikatsiooniga töötajatele ja alampalga saajad jäävad töötuks,” selgitas Kriis.

„Käesoleval aastal tõusis alampalk 21% võrra, samal ajal jäi keskmise palga tõus alla 15%. Alampalga suhe keskmisesse palka on tänavu suurenenud 33%-lt 35%-ni, mis tähendab, et alampalga saajate sissetulekud on tänavu kasvanud kiiremini, kui teistel palgasaajatel,” lisas Kriis.

Tema sõnul hindab tööandjate keskliit kõrgelt partnerlust ametiühingute keskliiduga. Tööandjate ja ametiühingute läbirääkimiste tulemusena on alampalk kahe aasta jooksul tõusnud 45% võrra ja jätkab tõusmist ka tulevikus sõltuvalt sellest, millal riik väljub majanduskriisist.

Lisainfo Tarmo Kriis (699 9301)

Allikas: Eesti Tööandjate Keskliidu pressiteade 10. detsember 2008