Majandussurutis surub ka eluolu madalamale. Rubriigis «Masuvalve» otsime vastuseid majanduskriisiga seotud küsimustele, lükkame ümber eksiarvamusi ning julgustame lahendusi otsima. Saada oma küsimus rubriiki «Masuvalve» aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või edasta see postimees.ee vahendusel.

Vastab Klen Laus, advokaadibüroo Ruus ja Vabamets advokaat

Olen töötanud ühes firmas pea kaks aastat. Kuu aega tagasi muudeti mu töökoht (seoses koormuse vähenemisega) 0,5 töökohaks. Kui mind nüüd koondatakse, siis kas ja mis alusel saan koondamishüvitist ning millistel tingimustel saaksin töötukassast raha? Mille poolest erineb 0,5 töökoormusega töökoht täiskoormusest? Mida ma veel peaksin teadma?

Seaduse kohaselt ei või osalise tööajaga töötajale kohaldada töösuhtes ebasoodsamaid tingimusi kui võrreldavale täistööajaga töötajale. Kui töötaja on viidud üle ajutiselt osalisele tööajale Eesti Vabariigi töölepingu seaduse paragrahvi 68 alusel, siis ei saa töötajat osalise tööaja kehtivuse kestel koondada.

Samas, kui pooled on kokkuleppel muutnud töölepingu tingimusi ja leppinud kokku osalises tööajas, võib tööandja töötaja koondada, kui koondamiseks on alust. Osalise tööajaga töötaja koondamishüvitise ja töötuskindlustushüvitise suuruse aluseks olevat keskmist palka arvutatakse üldise korra järgi.