Helve Toomla, jurist

•• Töötan osalise tööajaga, ühes kuus 80 tundi. Nüüd läheb kolleeg kaheks nädalaks puhkusele ja mina pean teda asendama. Nii tuleb mul töötunde kokku 104. Tööandja ei ole nõus ületundide eest maksma, vaid pakub selle eest järgmisel kuul vabu päevi. Mina vaba aega ei soovi. Kas võin nõuda ületundide eest lisatasu?

Kui teist töö­ta­jat tu­leb asen­da­da en­ne uue töö­le­pin­gu­sea­du­se jõus­tu­mist, s.t en­ne 1. juu­lit, tu­leb tö­öand­jal maks­ta töö­le­pin­gus kok­ku le­pi­tud tö­öa­ja­nor­mi üle­ta­va aja eest li­sa­ta­su 50% töö­ta­ja tun­ni­pal­ga mää­rast, kui ei ole le­pi­tud kok­ku va­ba aja and­mi­ses. Küsi­ja peaks saa­ma li­sa­ta­su 24 tun­ni eest.

Pä­rast uue sea­du­se jõus­tu­mist hüvi­ta­tak­se üle­tun­nitöö va­ba aja­ga, kui ei ole kok­ku le­pi­tud hüvi­ta­mist ra­has. See­ga tu­leks edas­pi­di ra­ha­li­se hüvi­tu­se (1,5-kord­se töö­ta­su) saa­mi­seks en­ne üle­tun­nitöö te­ge­mist sõlmi­da sel­le­ko­ha­ne le­pe.

•• Kas ka osalise tööajaga töötajal on enne riigipüha kolm tundi lühem tööpäev?

On küll. Näi­teks peat­selt saa­bu­va­le võidupüha­le va­he­tult eel­ne­val tööp­äe­val 22. juu­nil on ka osa­li­se tö­öa­ja­ga töö­ta­va ini­me­se tööp­äev kol­me tun­ni võrra lühem. Sea­du­se alu­sel lühen­da­tak­se tööp­äe­va ai­nult en­ne uu­s-aas­tat, Ees­ti Va­ba­rii­gi aas­tap­äe­va, võidupüha ja jõulu­laup­äe­va.

•• Mida pean tegema, kui minu neljakuuline katseaeg lõpeb, kuid tööandja ütles, et pikendab katseaega veel ühe kuu võrra?

Kat­sea­ja mak­si­maal­ne pik­kus on sea­du­se­ga mää­ra­tud, tö­öand­jal ei ole õigust se­da üle nel­ja kuu pi­ken­da­da ega uut kat­seae­ga mää­ra­ta. Kui ta se­da siis­ki teeb ja lõpe­tab siis sel ajal ehk pä­rast töö­le­pin­gus kok­ku le­pi­tud nel­ja kuu möö­du­mist töö­le­pin­gu kat­sea­ja eba­ra­hul­da­va­te tu­le­mus­te tõttu, on töö­ta­jal õigus nõuda töö­vaid­lus­ko­mis­jo­ni või koh­tu kau­du sel­li­se le­pin­gu lõpe­ta­mi­se eba­sea­dus­li­kuks tun­nis­ta­mist ja töö­le en­nis­ta­mist või hüvi­tust.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Vastused ilmuvad samas rubriigis esimesel võimalusel.
Loe ka varasemaid: www.epl.ee