Klen Laus, advokaadibüroo Ruus & Vabamets advokaat

•• Kas võin töötada oma iga-aastase 28-päevase puhkuse ajal mujal? Mul on juulikuus puhkus ja soovin sel ajal minna Soome koristajaks. Kas mu tööandja saab seda keelata või lisatöö ilmsiks tulekul mind vallandada? Ühtlasi on mu isa praegu mööblifirmast sundpuhkusel ja teda huvitab seesama: kas ta võib sel ajal minna mõneks nädalaks tööle piiri taha? Olen kuulnud ka sellisest variandist, et töötaja võtab oma üsna väikese palgaga töökohalt palgata puhkust ja läheb Soome raha teenima. Mida peab kõikidel neil juhtudel jälgima, et asi oleks juriidiliselt korrektne?

Teise tööandja juures töötamise keeld kehtib avaliku teenistuse seaduse kohaselt üldjuhul ametnike suhtes. Siiski ei keela ei kehtiv Eesti Vabariigi töölepinguseadus ega 1. juulil jõustuv töölepinguseadus töölepingu alusel töötaval isikul töötada väljaspool tööaega, põhipuhkuse või sundpuhkuse ajal teise tööandja juures.

Seadusest tulenevad piirangud mitmel kohal töötamisele sätestab tööaja üldine norm. Nii ei tohi töötaja tööaeg ka mitmel töökohal töötades ületada kokku kaheksa tundi päevas ehk 40 tundi nädalas või ületunnitöö puhul 48 tundi nädalas neljakuulise arvestusperioodi jooksul. Nimetatud piirang ei keela siiski töötajal täita oma kohustusi tööaja üldist normi arvestamata analoogse võlaõigusliku lepingu alusel. Siiski tuleb lepingupooltel arvestada, et vaidluse korral võib kohus sõlmitud võlaõiguslikku lepingut käsitleda ikkagi töölepinguna.

Lisaks eeltoodule võivad mitmel kohal töötamise piirangud tuleneda töölepingust, kollektiivlepingust või töösisekorra-eeskirjadest.

Samuti kohustub töötaja avaldama tööandjale tõeseid andmeid töösuhtes tähtsust omavate asjaolude kohta, mistõttu tööandjale ebaõigete andmete esitamise korral (nt haiguslehe ajal teisel töökohal töötamise korral) võivad töö-andjal esineda alused töölepingu ülesütlemiseks.

Seega kui ei esine otse seadusest, töölepingust, kollektiivlepingust või töösisekorraeeskirjadest tulenevat keeldu, võib töötaja töötada samal ajal mitme tööandja juures. Ühtlasi tuleb töötajal avaldada tööandjale alati töölepingu seisukohast tähtsust omavate asjaolude kohta tõest informatsiooni.