Helve Toomla, jurist

•• Kümme aastat meie firmas töötanud autojuht ei allu juba pikemat aega tööandja korraldustele. Märtsis tehti talle hoiatus, sest ta ei andnud kaupa klientidele korrektselt üle ning tegi tööajal firma bussiga – nii möödaminnes – isiklikke sõite. Hoiatuses on kirjas, et selletaoliste rikkumiste kordumisel võib see kaasa tuua erakorralise töölepingu ülesütlemise. Autol on peal jälgimissüsteem. Kahjuks selgus, et autojuht käib ikka tööajal firma sõidukiga kodus ja teeb teisi põhjendamatuid peatusi. Seletuskirjast autojuht keeldus. Kas eeltoodu on piisav töölepingu erakorraliseks ülesütlemiseks töölepinguseaduse § 88 lg 3 alusel?

Töölepinguseaduse (TLS) § 88 lg 3 ei ole töölepingu lõpetamise alus, see sätestab hoiatamise tingimusi. Küll on seda aga TLS § 88 lg 1 p 3, mille kohaselt töö-andja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda töötajast tuleneval mõjuval põhjusel, mille tõttu ei saa mõlemapoolseid huve järgides eeldada töösuhte jätkamist. Eelkõige, kui töötaja on hoiatusest hoolimata eiranud tööandja mõistlikke korraldusi või rikkunud töökohustusi.

Seaduse kohaselt peavad nii töötaja kui ka tööandja täitma oma kohustusi teineteise ees lojaalselt, st usaldatavalt; käituma teineteise suhtes hea usu ja mõistlikkuse põhimõttest lähtuvalt. Tööandja korraldus peab olema seotud töölepingus ettenähtud tööülesandega ja selle andmisel tuleb mõistlikult arvestada töötaja huve ja õigusi. Samal ajal peab töötaja täitma töökohustusi oma teadmiste ja oskuste kohaselt tööandja kasu silmas pidades ning töö iseloomust tuleneva vajaliku hoolsusega. Hoolsuse nõude rikkumisel määratakse tema vastutus töösuhte järgi, arvestades tööga seotud tavalisi riske, töötaja väljaõpet, nõutavaid ametialaseid teadmisi, tema võimeid ja omadusi, mida tööandja teadis või teadma pidi. Ka nende nõuetega peab töölepingu ülesütlemisel arvestama.

Küsimuses lühidalt esitatud asjaolude alusel ei ole kuidagi võimalik vastata, kas need on piisavad töölepingu erakorraliseks ülesütlemiseks. Vaidluse korral saab ainult töövaidluskomisjon või kohus otsustada, kas selleks olid nii mõjuvad põhjused, et töösuhe tuli lõpetada.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.