Eesti Tööandjate Keskliidu ja Eesti Ametiühingute Keskliidu vahelistel kahepoolsetel läbirääkimistel lepiti kokku, et 2011. aastal riikliku töötasu alammäära tõstmise asemel otsitakse paindlikumaid kokkuleppe vorme.

Tööandjate keskliit teatas, et kõiki majandussektoreid ei saa praeguses majandusolukorras käsitleda võrdselt ja need sektorid, kus turg ei ole taastunud, võiksid alampalga tõstmisest esialgu pääseda. Vastasel juhul võib tööpuudus tööandjate hinnangul hüppeliselt kasvada.

Samas pole välistatud, et tööandjad ja ametiühingud saavutavad kokkuleppe, mille kohaselt osades sektorites alampalk tõuseb.

Ametiühingute keskliidu teatel äbirääkimine alampalga küsimuses jätkub.

Keskliidu esimehe Harri Taliga sõnul tegid tööandjate keskliidu tegevjuht Tarmo Kriis ja volikogu esimees Enn Veskimägi kohtumisel ettepaneku rakendada riikliku töötasu alammäära tõstmise asemel paindlikumaid palgakokkuleppeid.

«Ametiühingute keskliit ei välista paindlikke lahendusi, kuid on seisukohal, et mistahes erandite tegemine konkreetses majandusharus saab olla võimalik ainult siis, kui harutasandi ametiühing ja tööandjate ühendus sõlmivad selle kohta laiendatud kollektiivlepingu,» ütles Taliga.

Ametiühingud leiavad, et argumendid töötasu alammäära tõstmiseks on vägagi kaalukad ning loodab, et tööandjate keskliidu juhatus tutvustab 10. novembril oma volikogus 2011. aasta alampalga küsimuses alternatiivina ka ametiühingute kompromissettepanekut.

Tööandjad esitasid ka oma esialgse nägemuse tervishoiukulude rahastamisest tulevikus.

Tööandjate manifestis 2011–2015 esitatud seisukoha järgi peaks rahastamiskoormus jaotuma tööandjate ja töövõtjate vahel selliselt, et tööandjad hakkavad täiendavalt rahastama tööõnnestuste ja kutsehaigustega seonduvate riskide kindlustamist ning töövõtjad võtavad tööandjatelt üle ravikindlustuskulude eest maksmise.

Pooled leidsid, et sellisel juhul ei tohiks töövõtjate sissetulekud väheneda ja maksukoormuse tõus tuleb neile palgakokkuleppe alusel hüvitada.

Samuti tegid tööandjad ametiühingutele Tööandjate Manifesti põhjal ettepaneku alustada dialoogi ühisseisukoha kujundamiseks avaliku teenistuse reformi osas. Manifesti kohaselt tuleks vähendada avalike teenistujate arvu ja täita vajalikud ametikohad töölepingulisel suhtel põhinevate töökohtadega.

Pooled leppisid kokku, et tööandjate keskliidu volikogu kujundab arutelu küsimustes täpsema seisukoha 10. novembril toimuval koosolekul ja edastab need ametiühingute keskliidule edasiseks aruteluks.

Toimetas: Raigo Neudorf