Kristiina Viiron

Tööinspektsiooni andmeil on juhtunud, et töötaja on saanud ettenähtust väiksemat tasu.

Kuna tänavu tõusis täistööaja alampalk 320 eurole ning tunnitasu alammäär 1 eurole ja 90 sendile, tuleb kõigi töötajate töölepingusse, kelle töötasu praegu selleni ei küündi, teha vastav muudatus.

„Kui töötaja töölepingujärgseks töötasuks on tunnitasu, mis on veel näiteks 1,80

eurot ehk vähem kui 1,90 eurot või täistööajaga töötamise korral 290 eurot ehk vähem kui 320 eurot kuus, siis tuleb see ära muuta, sest alates 1. jaanuarist on töötajate töötasud reaalselt suurenenud. Sellest tuleb lähtuda töötasu maksmisel ja töötajaid teavitada,” selgitab tööinspektsiooni peajurist Elina Soomets.

Jurist nendib, et inspektsioon on varasematel aastatel puutunud kokku juhtumitega, kus tööandja või töötaja ei ole olnud töötasu alammäära muudatusest teadlik, vastav teave pole nõutud moel töötajani jõudnud ja töötaja on seetõttu saanud ettenähtust väiksemat töötasu.

Soometsa sõnul on tööandja kohustatud töötajaid kehtivatest töölepingu tingimustest teavitama. Töölepingu töötasu puudutav muudatus tuleb vormistada kirjalikult, tuginedes töölepingu seaduse § 5 lõikele 1. „Töötasu on oluline kohustuslik teave, mis peab nähtuma töölepingu kirjalikus dokumendis,” rõhutab Soomets. Eelnimetatud paragrahvi 4. lõige sätestab, et andmete muudatused esitatakse töötajale kirjalikult ühe kuu jooksul pärast muudatuste tegemist.

Kogu artiklit saab lugeda Eesti Päevalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.