PRESSITEADE
TÖÖINSPEKTSIOON
19.07.2013

Alaealiste tööajale tuleb tähelepanu pöörata

Suvevaheajaks tööle võetud alaealiste puhul tuleb tähelepanu pöörata, et noori ei rakendataks liiga pikalt tööle ning tööülesanded oleksid jõukohased.

Kuigi suvevaheaeg kestab, tuleb tööandjatel meeles pidada, et alaealistele kehtivad teistsugused töö- ja puhkeaja reeglid kui täiskasvanutele. 7¬–12-aastane võib töötada 3 tundi päevas ja 15 tundi nädalas. 13–14-aastane või koolikohustuslik töötaja võib töötada 4 tundi päevas ja 20 tundi nädalas. 15-aastane, kes ei ole koolikohustuslik võib töötada 6 tundi päevas ja 30 tundi nädalas. 16-aastane, kes ei ole koolikohustuslik, ja 17-aastane võib töötada 7 tundi päevas ja 35 tundi nädalas.

Tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu sõnul viib Tööinspektsioon kolmandat aastat järjest läbi alaealiste töötingimuste sihtkontroll, mille käigus on juba avastatud olulisi rikkumisi. „ Näiteks avastati kontrolli käigus 17-aastane noor, kes töötas 6 päeva nädalas ja kelle tööpäeva pikkuseks oli 8 tundi. Veel markantsema näitena võib tuua toitlustusasutuses töötanud 17-aastase noore, kelle tööpäeva pikkuseks oli 11,5 tundi. Olukorra tegi hullemaks asjaolu, et tema tööpäev kestis poole kaheteistkümneni õhtul ja lisaks ei olnud talle tagatud kahte päeva puhkust nädalas.“

Alaealine ei tohi töötada kella kaheksast õhtul kuni kella kuueni hommikul. Lisaks ei tohi koolikohustuslik alaealine töötada rohkem kui pool iga koolivaheaja kestusest ning vahetult enne koolipäeva algust. Töötasu osas noortele erandeid ei ole, kehtib sama alammäär, mis täiskasvanutele, lisaks on alaealisele ette nähtud pikem, 35-päevane, põhipuhkus.

Miidla-Vanatalu sõnul on olukord alaealiste töötingimustega võrreldes eelmiste aastatega jäänud samaks. „Ettevõtted, mille puhul rikkumisi tuvastatakse on küll erinevad, aga rikkumised on aastast aastasse seotud ikka töö- ja puhkeajaga ning kirjaliku lepingu puudumisega“.

Lugupidamisega

Sander Sõõrumaa
Avalike suhete peaspetsialist
Teabeosakond
Tel 5699 2324
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.