Sotsiaalkomisjon arutas oma tänasel istungil vanemahüvitise arvutamise muutmise vajadust olukorras, kus hüvitise saaja saab töist tulu.

Kehtiv vanemahüvitise ümberarvutamise valem on ebaühtlane ning võib anda tulemuse, kus hüvitise saaja kogusissetulek töötasu saamisel väheneb.

«Töötamine vanemahüvitise saamise ajal ei tohi olla karistus. Muudetav vanemahüvitis motiveerib vanemat hoidma sidet tööturuga ja selle arvutamine muutub töötajale paindlikumaks,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Eelnõuga muudetakse hüvitise vähendamise valemit ühtlasemaks, enamikul juhtudel isikutele soodsamaks. Vanemahüvitise arvutamise valemit on kavas muuta nii, et lapsevanema kogusissetulek (st vanemahüvitis ja tulu kokku) ei väheneks võrreldes situatsiooniga, kui tal lisatulu ei oleks. Seaduse muudatusega välditakse tulevikus olukordi, kus töötamine vanemahüvitise saamise ajal ei taga isikule suuremat kogusissetulekut.

Eelnõuga kaotatakse töötasu ülempiir, mille saamisest alates vanemahüvitist ei maksta. Vanemahüvitise saajale säilib alati vähemalt hüvitise määra suurune vanemahüvitis. Regulatsioon muutub rohkem töötamist soodustavaks.

Sotsiaalkomisjon otsustas täna oma istungil saata vanemahüvitise seaduse muutmise seaduse eelnõu (470 SE) Riigikogu täiskogu esimesele lugemisele.

Sotsiaalkomisjoni kuuluvad Margus Tsahkna (esimees), Viktor Vassiljev, Maret Maripuu, Heljo Pikhof, Yana Toom, Helmen Kütt, Jüri Jaanson, Reet Roos ja Rein Aidma.