Romet Kreek, reporter
Eesti Päevaleht

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits ütleb intervjuus, et kaupluste lahtiolekuajad on ebainimlikud. Et samasse piirkonda planeeritavast Pro Kapitali T1 projektist tuleb kaubanduskeskus, Pärnits veel ei usu.
Miks on Eestis kauplused nii kaua avatud? Lühemad lahtiolekuajad leevendaksid ka kaubanduses valitsevat tööjõuprobleemi.
Ma olen kah ühe poole pealt kaupmees, kes opereerib keskusega. Konkurents on selline, et keegi ei julge lahtiolekuaega esimesena lühendada. Minu arvates on see täiesti ebainimlik. Euroopas on asi enamasti reeglitega paika pandud. Meil on ultraliberalism: tehke, mida tahate. Konkurentsi tingimustes ei ole sedasi, et konkurendid istuvad kokku ja teevad mingi otsuse. Näiteks et oleme konkurendid edasi, aga paneme kell 18 poed kinni. Sa võid saada viis kaupmeest nõusse, aga kuues ei ole nõus ja sellel kuuendal on siis konkurentsieelis. Selline asi tuleks kuidagi seadustega paika panna.

Siin Ülemiste keskuses käib pühapäeva õhtul pärast kella kuut või kaheksat ainult üksikuid inimesi. Müüjad istuvad. Aga neid ei motiveeri istumine, neile käib see ajudele. Tekib stress. Minu arvates ei ole see Eesti inimestele hea, et neid asju niimoodi tehakse.

Artikkel jätkub ...

Täismahus lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta päevapilet.