Maiken Mägi, reporter

«Eelmine tööandja ütles minuga töösuhte üles usalduse kaotuse tõttu. Mina sellega loomulikult nõus ei ole, kuid nüüd näevad seda töötamise registris kõik ja ma ei saa enam kunagi tööle. Kas tööandja saabki registrisse kirjutada seda, mida ise tahab?» uuris lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna.

Kui tööandja ütleb töösuhte üles, siis peab ta igal juhul ülesütlemist avalduses põhjendama. Kui töötaja ei nõustu põhjendustega ning leiab, et töösuhte ülesütlemine on olnud tühine, võib töötaja ülesütlemise töövaidluskomisjonis või kohtus vaidlustada 30 päeva jooksul alates ülesütlemisavalduse saamisest.

Kui töövaidlusorgan leiab, et tõepoolest on ülesütlemine olnud alusetu, saab juba jõustunud otsuse alusel töötamise registri kannet muuta. Töötamise registrisse kande tegemise õigus ja kohustus on tööandjal, kes vastutab ka kande õigsuse eest.

Registrikannet näevad üksnes töötaja ja tööandja, kes vastava kande on teinud ning mõningad asustused, kellel on õigus teostada järelevalvet või teha kande alusel haldusotsustus (maksu- ja tolliamet, tööinspektsioon, haigekassa, töötukassa). Teised potentsiaalsed tööandjad töötamise registris töötaja andmeid ei näe. Seega ei saa see olla takistuseks uue töö leidmisel.