Lugeja küsib: Olen hetkel alla kaheaastase lapsega kodus, aga vanemahüvitis lõpeb kohe ja soovin oma töökohale naasta. Kirjutasin ülemusele oma soovist. Ta vastas, et ootab mind tööle, kuid sama tööd ta tagasi andma ei pea, sest mu laps on üle 1,5 aasta vana ja ta pakub mulle täiesti teist tööd. Küsingi nüüd teilt, et kas nii ongi seaduses kirjas ning tööandja ei pea tõesti mulle minu lepingujärgset tööd tagasi andma? Kas pean lahkuma töölt omal soovil, kui ma tööandja poolt pakutud tööd ei taha vastu võtta? 

Vastab Helena Ilves, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Tööandja pole Teile õiget infot andnud. Töölepingu seaduse § 12 ütleb, et töölepingut saab muuta ainult poolte kokkuleppel. Seega ei muutu töötaja töölepingu tingimused kehtetuks siis, kui laps saab 1,5 aastaseks. Tööleping on kehtiv seni, kui töölepingu pooled seda ei muuda. 

Kui tööandja soovib muuta töölepinguga kokku lepitud tööülesandeid või muuta töö tegemise asukohta, töötasu vms, tuleb selleks saavutada töötajaga kokkulepe. Kui töötaja pole nõus töölepingut muutma, jääb kehtima varem kokkulepitu. 

 

Edasi loe: https://www.tooelu.ee/et/uudised/2846/kas-vanemahuvitise-jarel-peab-alati-vana-tookoha-tagasi-saama