Olavi Kärsna
ettevõtluskonsultant

Mitmed vormiliselt FIEd töötavad põhiliselt ühele tellijale. Sellise suhte puhul tahetakse aga tihti, et FIE müüks oma teenust ainult ühele firmale.

FIE kui iseseisev ettevõtja võib põhimõtteliselt osutada samalaadset teenust paralleelselt ka mitmele tellijale. Võlaõigusseadus räägib tellija saladuste hoidmisest käsunduslepingu ja selle spetsiifiliste alaliikide puhul.

Käsunduslepingute kohta ütleb võlaõigusseadus ka üldiselt, et käsundisaaja peab käituma käsundiandjale lojaalselt. Lojaalsus aga ei tähenda ainult ühe tellija heaks töötamist. Võib ju ka ainult ühele töötades talle ebalojaalne olla.

Keeld klientide saladusi mitte levitada kehtib ka pärast tsiviillepingu lõppemist. Sellest, et ka pärast lepingu lõppemist võiks FIE-t keelata kellelegi teenust müümast, räägitakse võlaõigusseaduses ainult agendilepingute puhul.

Agendilepingu kohta on võlaõigusseaduses öeldud, et agendiga võib sõlmida kirjaliku leppe, millega piiratakse agendi majandustegevust pärast agendilepingu lõppemist.

Kui töölepingu puhul ei ole sellisele kokkuleppele erilisi piiranguid seatud, siis võlaõigusseadus piirab taoliste lepete kestuse kahe aastaga ja lõppenud lepingu piirkonna või klientuuriga.

Lisaks kohustab võlaõigusseadus maksma konkurentsipiirangu eest mõistlikku hüvitist isegi siis, kui seda lepingusse kirja ei pandud.

Meie enamlevinud tsiviillepingu, töövõtulepingu puhul on nii lepingu kehtimise ajal kui pärast selle lõppemist keeldude seadmine aga kohatu, ja seepärast võlaõigusseadus sellest sealkohal ei räägi. Kui seda siiski läbi viia tahetakse, saab seda teha ainult FIE-t raskelt kinni makstes. Too peab ainult meeles pidama, et ka teo tegemata jätmise eest saadud tulu on maksustatav.

Aga ka palgatöötajat ei saa lihtsalt niisama keelata kellegi teise juures töötamast. Töölepingu seadus ei luba küll palgatöötajal tööandjale konkurentsi osutada, sealhulgas ka konkurendi juures töötada, aga seda eeldusel, et see on töölepingusse kirja pandud ja seda mingil moel hüvitatakse. Kui nii tehakse, saab töötajat kohustada tööandja konkurentide juures mitte töötama ka pärast töölepingu lõppu. Eestis tuleb praegu kõne alla ainult rahaline hüvitus, muidu oleks see erisoodustus. Seega saab konkurentsi piirata ainult seda kinni makstes.