See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Eesti töölepinguseadus lubab lõpetada töölepingu 65aastase töötajaga, mis on vastuolus euroopaliku võrdse kohtlemise põhimõttega ja ähvardab tuua tööandjale diskrimineerimissüüdistuse.

Formaalselt lubab praegu kehtiv seadus lõpetada 65aastase töötajaga töösuhte vanuse tõttu. Teisalt on seda ohtlik teha, sest see võib osutuda vanuseliseks diskrimineerimiseks, hoiatab Heli Raidve Tööõigusabi juhataja jurist Heli Raidve.

See oht tuleneb töölepinguseaduse paragrahvist 10, mille järgi ei tohi töötajat kohelda ebavõrdselt tema vanuse tõttu. Paragrahv 86 punkt 10 aga lubab tööandja algatusel lõpetada lepingu töötaja vanuse tõttu.

“Ma ei soovita seda teha, sest see on vanast ajast jäänud säte, mille hilisem, möödunud aasta 1. mail kehtima hakanud õigusnorm on ära muutnud,” selgitab Raidve.

Ka õiguskantsler Allar Jõks on teinud riigikogule ettepaneku käsitleda viivitamatult neid sätteid, millega võetakse üle 65aastastelt isikutelt ära kõrgetasemeline vallandamiskaitse.

“Olen korduvalt juhtinud töösuhete alaste õigusaktide ettevalmistamise eest vastutavate ministrite tähelepanu mitmetele probleemidele töölepingu seaduses. Sotsiaalminister on lubanud küsimused lahendada uues töölepingu seaduses, kuid minu andmetel ei ole uue töölepingu seaduse teksti veel olemaski. Seetõttu tuleb Riigikogul 65aastaseks saanud töötajate õiguste kaitse töölepingu seaduse muutmisega tagada viivitamatult,” rõhutab Jõks. Õiguskantsler rõhutab, et ta ei saa aktsepteerida olukorda, kus reaalselt ei võeta midagi ette niisuguste töölepingu seaduse sätete muutmiseks, millega võidaks ebaproportsionaalselt riivata isikute põhiseaduslikke õigusi ja vabadusi.

Tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja Niina Siitam ei jaga aga seisukohta, mille järgi 65aastase töötajaga töölepingut lõpetada oleks täna vale, sest töölepingu lõpetamise ühe alusena on see võimalus töölepinguseaduses siiski endiselt sees.

Siitam möönab, et sellisele seisukohale võib küll asuda, kuid tema ei julgeks seda teha senikaua, kui vastavat käitumist lubav säte on töölepinguseaduses sees.

Riigikogu sotsiaalkomisjon on algatanud töölepinguseaduse muutmise eelnõu, millega 65aastaste inimeste töölepingu lõpetamist puudutav säte ära muudetakse, ja see ootab praegu valitsuse seisukohta.

Et tööandjad pensioniikka jõudnud töötajatega töösuhte lõpetavad, kinnitas Tallinna Pensionäride Ühenduse esimees Rober Valma. “Tööandjad leiavad mingi ettekäände ja lõpetavad töölepingu juba kaks-kolm aastat varem, sest noored tulevad peale,” selgitas Valma. Töölepingu lõpetamist töötajad vaidlustada ei oska, neid huvitab, kas nad on saanud selle eest õiglase hüvitise.

Kommivabrik Kalevi personaliteeninduse juht Asta Feldschmidt ütleb, et nemad ei ole viimastel aastatel töötajaid vanuse tõttu töölt vabastatud. “Kui inimese tervis, võimed ja oskused lubavad tal ka selles vanuses edasi töötada, siis ei näe me mingit põhjust inimese vabastamiseks pelgalt tema sünniaasta pärast,” kinnitab Feldschmidt.

Kalevis ja selle tütarettevõtetes töötab tänase päeva seisuga 14 inimest, kel vanust 65 aastat või rohkem. Järgmisel aastal tähistavad oma 65. sünnipäeva veel kaheksa töötajat.

Feldschmidti sõnul on ettevõtte eakamad töötajad enamasti ka pika tööstaaþiga ning moodustavad seetõttu personali “raudvara“. Neil on tööks vajalikud oskused, kogemused ning vilumused. Nad on üldjuhul täpsemad, püsivamad ning ettevõttele lojaalsemad kui nii mõnigi nende noorematest kolleegidest, ütleb Feldschmidt. Ta lisab, et mitmed eakad töötajad on Kalevile väärtuslikud oskustöölised, kellel on oluline roll täita ka uute töötajate koolitamisel.

Kalevi üks kõige pikema staaþiga ja ühtlasi ka kõige eakam töötaja ettevõttes on pesukoja meister Virve Nauts, kes hiljuti tähistas oma 45 a tööjuubelit. Väikest kolme alluvaga osakonda juhtiv Nauts ei pea õigeks 65aastaste töötajate pensionile saatmist. “Selles eas inimene on väga hea tööjõud – tal on kogemused, ta lapsed on suured, ta elab tööle,” selgitas Nauts. “Vanemad töötajad on korrektsemad, peavad paremini distsipliinist kinni ega jookse iga natukese aja tagant suitsetama.”

Nautsi kolleeg Kalevist Ruth Roht leiab, et oma ea kohta on Nauts suurepärane näide väga vitaalsest ja energilisest töötajast, kelle soov areneda, õppida ning alati ajaga kaasas käia on taganud edu ja kindlat “sadulas” püsimise ka kõrges eas.

Kuna tööandjatel tuleb järjest enam kokku puutuda tööjõupuudusega ja see muudab tööjõuturul järjest olulisemaks eakamate töötajate rolli, nende koolitamise ja arendamise, et nad püsiksid kauem töövõimelistena, tõdeb Asta Feldschmidt.

Ma ei keela pensioniealiste tööliste lepingu lõpetamist

Niina Siitam
tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja

Sellist väga selget keeldu tööandjale 65aastase töötaja töölepingu lõpetamisel ma ei julge anda. Aga kokkupuutepunkt selle töölepingu lõpetamise aluse ja diskrimineerimise keelu vahel on siin olemas.

Ma ei tea, mis seisukohale töövaidlusorgan taolises vaidluses asuks, kui selline kaebus laekuks. Kui tauniv lahend tuleks ja riigikohus seda kinnitaks, siis me asuksime seisukohale, et tegemist on diskrimineerimisega. Kuid praegu öelda, et hilisem õigusnorm muutis selle sätte kehtetuks, ei ole õige.

Töövaidlusorganitesse ei ole töötajad vanuselise diskrimineerimise kaebusega pöördunud. Üheks põhjuseks on see, et töötaja peab ise tõestama, et teda on diskrimineeritud. Ja see on raske. Sageli ei ole töötajad suutelised seda tegema, tööandjatel on selles osas tunduvalt lihtsam – nemad ostavad õigusabi ja palkavad advokaadid. On ajaküsimus, millal inimesed hakkavad diskrimineerimist endale teadvustama.