Kadri Kiigema, Tallinna Ülikooli Avatud Ülikooli täiendõppe programmijuht

Eduka organisatsiooni aluseks on selles töötavate inimeste eest hoolitsemine. Selle nimel, et inimesed tunneks ennast töötades hästi, tuleb pidevalt tegutseda.

Terve on organisatsioon, mille sisekliima soodustab töötamist ja arengut, kus valitsevad head suhted ning on tagatud kõrge ja pikaajaline tööjõudlus.

Terve organisatsioon ei teki ühe hetkega, selle kujundamise nimel tuleb pidevalt tegutseda. Terve organisatsiooni kujundamises on keskne roll juhil, kes peab tundma sotsiaalset vastutust selle eest, et inimestel oleks organisatsioonis nii psühholoogilises kui füüsilises mõttes hea töötada.

Selleks, et inimesed tunneksid end organisatsioonis hästi ja nende tööd-tegemised edeneksid paremini, tuleb neile luua ergonoomiline töökeskkond ning võimalused puhkamiseks ja aktiivseteks tegevusteks.

Juht ja ka töötajad ise peavad hoolitsema selle eest, et nii töötamise ajal kui pärast seda oleks võimalik end liigutada ja mõtteid tööst puhkamiseks kõrvale viia. Nõnda väheneb rutiin ja püsib töötegemiseks vajalik värskus.

Ühised ettevõtmised

Juht peaks suhtuma soosivalt puhkepausidesse töötegemise vahepeal, sest töötaja, kes istub hommikul arvuti taha ja tõuseb sealt alles õhtul ning käib vahepeal vaid korraks lõunal, on tööst rohkem väsinud kui see, kes lubab endale aeg-ajalt puhkepause. Samuti peaks juht leidma aega alluvatega suhtlemiseks. Töötajaid tuleks motiveerida, edusammude eest kiita, probleemide korral aga koos lahendusi välja mõelda.

Töötaja, kellega juht tööalase edasijõudmise teemal ei suhtle, ei ole motiveeritud ka organisatsiooni nimel maksimaalselt pingutama ning tema suhetesse juhi ja kaastöötajatega võib tekkida pingeid.

Juhil tasub aeg-ajalt õhtuti ning ka nädalavahetuseti korraldada töötajatele ühiseid üritusi. Rekreatsioonivaldkonna (töövõime- ja terviseala) spetsialistid kiidavad organisatsioone, kus minnakse keskmiselt kord kvartalis terve kollektiiviga näiteks bowlingut mängima.

See aitab töötajatel üksteist paremini tundma õppida ning tekitab positiivse hoiaku organisatsiooni suhtes. Samas ei tohi koos liiga tihti käia – see võib hakata segama eraelu ja kahandada huvi organisatsiooni ürituste vastu.

Spordi toetamine

Kuna kontoritöö sunnib istuvasse asendisse, on väga positiivne, kui organisatsioon toetab töötajate sportimisvõimalusi ja korraldab ka ise sportlikke üritusi.

Töötajate spordiklubides käimine ning sportlike suve- ja talvepäevade korraldamine on tööandjale aga väga kulukad, sest lisaks arvetega esitatud summadele tuleb tasuda ka erisoodustusmaks, mis muudab töötajate sportimise soodustamise ettevõttele peaaegu poole kallimaks. Sellised seadused on aga ajale jalgu jäänud ning vajaksid muutmist.

USA teadlased on leidnud, et interneti otsingumootoritesse sisestatakse kõige sagedamini märksõna «tervis», kuid seda mitte töö-, vaid koduarvutites. See näitab, et töötajad on huvitatud oma tervise säilitamisest, kuid ei julge sellest tööandjale aimu anda, kuna viimane võib hakata neid mingis haiguses kahtlustama.

Samas annab see ka sõnumi organisatsioonidele, et tuleb püüda oma tervist edendada. Kuna organisatsioon koosneb inimestest, kes käsutavad nii töövahendeid kui viivad ellu organisatsiooni eesmärke, ongi selle tervena püsimise aluseks inimeste eest hoolitsemine.