Helve Toomla, ametiühingute jurist

•• Kas puhkuseseadust tuleb tõlgendada nii, et esimesel töö-aastal antakse puhkust selle eest, aga teisel tööaastal antakse puhkust tööaasta kestel? Oletame, et töötaja lahkub töö-aasta kestel ja oletame, et tema lõpparvest pole midagi kinni pidada. Järelikult jääb tööandja n-ö miinustesse, mis loomulikult pole “raha lugevale” tööandjale kasulik? Palun ses küsimuses teie kommentaari.

Tööaasta algab päevast, mil töötaja tööle asus, ja lõpeb 12 kuud hiljem. Esimesel tööaastal on töötajal õigus saada puhkust, kui ta on töötanud vähemalt kuus kuud. Siis saab ta puhkust väljateenitud kuude eest.

Näiteks töötaja, kes on töötanud esimesel tööaastal kaheksa kuud ja soovib puhkust, saab seda mitte rohkem kui kaheksa kuu eest. Ehk siis 28-kalendri-päevase puhkuse puhul 19 kalendripäeva (iga kuu annab puhkuseõiguse 2,33 päevaks). Ülejäänud puhkuseosa võib anda tööaasta lõpus või liita selle järgmise tööaasta puhkusele.

Järgmiste tööaastate puhkus tuleb üldjuhul anda täies ulatuses ajal, mis sobib tööandja töökorraldusega. Ainult töötaja nõusolekul võib talle puhkust anda osade kaupa. Kusjuures vähemalt üks neist osadest ei tohi olla lühem kui 14 ka-lendripäeva. Ning üksnes puhkuseseaduse § 16 näidatud töötajatele tuleb puhkust anda siis, kui nemad ise seda tahavad. Seega on “jäme ots” puhkuseaja määramisel tööandja käes, tema otsustab, kas töökorraldusest lähtuvalt on otstarbekas anda puhkust suurema või väiksema avansina.

•• Töötan kooli ühiselamus ja saan selle eest miinimumtunnitasu. Töö on vahetustega. Detsembris töötasin 170 tundi, sellest 32 pühade ajal. Oskate ehk öelda, kui palju peaksin jaanuaris palka saama? Töötan päevasel, õhtusel ja öisel ajal, nii kuidas graafik jookseb, ja meil kõigil on tööülesannetest sõltumata ühtne tunnitasu 20.20 krooni.

2005. aastal oli miinimumtunnitasu 15.90 krooni. Riigipühade ajal töötatud 32 tunni eest tuleb tasuda kahekordselt, s.t 31.80 krooni iga tunni eest. Kokku siis 1017.60 krooni. Kui aga töövahetusest kas või osa aega (olgu see vahetuse alguses või lõpus) jääb riigipühasse, tuleb kogu vahetuse eest maksta topelt.

Näiteks kui vahetus algas 23. detsembril kell 18 ja lõppes 24. detsembril kell kuus hommikul, siis tuleb kahekordselt maksta mitte ainult kuue riigipühal tehtud tunni eest, vaid kogu vahetuse 12 tunni eest.

Täpset detsembrikuu palka ei ole võimalik välja arvutada, teadmata tööajanormi ja seda, kas tööaega arvestatakse päevaviisiliselt või on tegemist tööaja summeeritud arvestusega pikema perioodi jooksul.
Ka põhipalk pole täpselt teada – oli see 15.90 või hoopis 20.20 tunnis?