Kadri Lühiste, töötukassa nõunik

•• Mis põhjusel on töötuskindlustushüvitise saamise eeldus töötuna arvelevõtmine?

Kuna olen sundkorras kindlustusmakset tasunud, siis järelikult peab olema mul õigus seda raha ka töötuks jäädes tingimusteta kasutada.

Töötuna arvelevõtmise nõuet on vaja kahel põhjusel. Esiteks on töötuna arvelevõtmist vaja, tegemaks kindlaks, et inimene on tööta – ta pole tööga hõivatud, on kohe valmis tööle asuma ja otsib aktiivselt tööd. Teiseks pole töötuskindlustushüvitise maksmise eesmärk anda inimesele tingimusteta asendussissetulekut.

Töötuskindlustushüvitise maksmise eesmärk on toetada tööta jäänud inimese võimalikult kiiret töölenaasmist. Töötuna arvelevõtmise nõue tagab tööotsingute toetamise ja kontrollimise kaudu töötuskindlustushüvitise eesmärgipärase maksmise.

•• Kuhu tuleb viia töötuskindlustuse saamise avaldus ning mis dokumendid peavad kaasas olema?

Töötuskindlustushüvitise taotlemiseks tuleb minna tööturuameti piirkondlikku osakonda. Hüvitise saamiseks peab end tööturuameti piirkondlikus osakonnas töötuna arvele võtma ning täitma hüvitise taotlemise avalduse. Selleks peab olema kaasas pass või ID-kaart, samuti töö- või teenistussuhte lõpetamise alust ja aega tõendav dokument ja tööandja(te) tõend(id) taotlejale 12 viimasel töötamiskuul makstud tasude ja kinnipeetud töötuskindlustusmaksete kohta. Töö- või teenistussuhte lõpetamist tõendavaks dokumendiks on tööraamat, kanne töölepingus, töölepingu lisana vormistatud töölepingu lõpetamine, teenistusest vabastamise korraldus või käskkiri. Tööandja tõend makstud tasude ja töötuskindlustusmaksete kohta peab olema täidetud ametlikul vormil, mille leiab töötukassa kodulehelt www.tootukassa.ee.