Alates 1. juulist 2006 jõustus muudatus sotsiaalmaksuseaduse § 6 lõike 1 punktis 5, mis reguleerib riigipoolse sotsiaalmaksu tasumist töövõimetuspensioni saavate isikute eest. Riik maksab sotsiaalmaksu äriühingu, mittetulundusühingu, sihtasutuse või füüsilisest isikust ettevõtja töötaja eest, kes saab töövõimetuspensioni. Töövõimetuspensioni saava töötaja eest maksab riik sotsiaalmaksu sotsiaalmaksuseaduse § 2 lõike 1 punktis 1 nimetatud kuumääralt (2006. aastal 1400 kroonilt). Tasu osalt, mis ületab kuumäära, maksab sotsiaalmaksu äriühing, mittetulundusühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja. Kui töövõimetuspensioni saav isik on töösuhtes mitme tööandjaga, maksab riik sotsiaalmaksu tööandja eest, kes tulumaksu kinnipidamisel arvestab maksuvaba tulu. Seaduse muudatusega kaotati sotsiaalministri poolt koostatud nimekirja kandmise nõue ja asendati 40% töövõime kaotuse nõue töövõimetuspensioni saamise tingimusega.

Alates 1 juunist 2006 peab töövõimetuspensionäride eest makstava sotsiaalmaksu arvestust Sotsiaalkindlustusamet. Äriühing, mittetulundusühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja esitab Sotsiaalkindlustusametile igal kuul riigipoolse sotsiaalmaksu ülekandmise taotluse, kus näidatakse töötajate, kes saavad töövõimetuspensioni, ees- ja perekonnanimed, isikukoodid, töösuhte tekkimise või lõppemise kuupäev ning riigi poolt makstava sotsiaalmaksu summa. Taotlus esitatakse hiljemalt palga arvestamise kuule (aruandekuule) järgneva kuu 2. kuupäevaks aadressil Lembitu 12, Tallinn 15092 (kontaktisik: Raili Raudsepp, e- mail: raili.raudsepp[ät]ensib.ee, telefon 620 8348.

Riigipoolse sotsiaalmaksu maksmise kohustuse tekkimise päevaks loetakse töösuhte tekkimise päev või töötajale töövõimetuspensioni määramise päev. Kui kohustus maksta sotsiaalmaksu tekib või lõpeb aruandekuu kestel, arvutatakse maksmisele kuuluv sotsiaalmaksusumma proportsionaalselt. Töötaja tõendab tööandjale, et tema on töövõimetuspensioni saaja, esitades pensionitunnistuse, kus peab olema märge vastava pensioniliigi ja tähtaja kohta.

Sotsiaalkindlustusametile esitatava taotlusena võib kasutada vormi ESD, mis on saadaval Sotsiaalkindlustusameti kodulehel rubriigis “Blanketid” RTF (rich text format ) ja XLS (Microsoft Exceli) formaadis. Vormil ESD tuleb veerus 3 ja 4 näidata riigipoolse kohustuse tekkimise ja lõppemise kuupäev, milleks on üldjuhul palga arvestamise kuu algus- ja lõppkuupäev. Kui töösuhe tekib või lõpeb aruande kuul, näidatakse veergudes 3 ja 4 töösuhte tekkimise ja lõppemise kuupäev. Arvutatud sotsiaalmaks näidatakse veerus 5 (1400 kroonilt 462 krooni). Märkuste lahtri 6 märgitakse erijuhtude kood 615 ja veergu 7 maksumäär 33.

Seaduse muudatuse põhjaliku selgituse koos näidetega on esitanud Maksu- ja Tolliamet oma kodulehel aadressil: Maksumaksja/ Uudised/ Muudatused riigipoolse sotsiaalmaksu tasumise korras töötajate puhul, kes saavad töövõimetuspensioni. (http://www.emta.ee/failid/Muudatused_riigipoolne_sotsiaalmaks_p.pdf)