Üha enam ettevõtteid avaldavad palgatöötajatele survet enda FIE-ks vormistamiseks, et hoida kokku palga ja sotsiaalmaksu arvelt.

Palgatöötajad pole alati teadlikud, et FIE staatusega kaasneb hulk kohustusi ja riske ning kaovad paljud palgatöötaja hüved, näiteks ei laiene FIE-le puhkuse- ja töölepinguseadusest tulenevad õigused, teatas maksu- ja tolliamet.

Erinevalt palgatöötajast, kelle eest tööandja tasub nii sotsiaalmaksu kui ka töötuskindlustusmakse, tasub FIE ise oma ettevõtluse tulemilt 33% sotsiaalmaksu ega ole töötuskindlustusega kaitstud. FIE vastutab ise oma töötervishoiu ja tööohutuse ning ettevõtluse tagajärgede eest, viimase puhul kogu oma isikliku varaga. Samuti lasub FIE-l raamatupidamiskohustus.

Tööandjad kohustustest priid

Kuigi FIE-ks sunnitud jätkavad tavaliselt sisuliselt palgatöötajatena, leiavad tööandjad, et töölepingu puudumise tõttu pole neil FIE-de suhtes mingeid kohustusi. Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veer-mäe sõnul pole majanduslike suhete vorm kooskõlas nende sisuga, kui FIE-ks vormistatu jätkab töötamist tööandja kontrolli all, ning sel juhul annab maksukorralduse seadus maksuhaldurile õiguse kvalifitseerida ettevõtja tulu ümber palgatuluks. “Kui lähtume seisukohast, et tegemist on varjatud töölepinguga, ning peame FIE-le tehtud väljamakseid tema palgatuluks, ei tohi sellest mahaarvamisi teha ning sotsiaalmaksu kohustus lasub ettevõtjal,” lisas Veermäe.

Maksu- ja tolliamet näeb maksuriski rohkem kui 1700 FIE puhul, kes tegelikult on palgatöölised.

Infot FIE kohustuste kohta saab infotelefonidelt 880 0811 ja 1811 ning maksu- ja tolliameti veebilehelt.