Andrus Lipand

Seaduses pole punkti, et tänaval ei tohi suitsetada, kui välja arvata tänaval paiknevad ühis-sõidukite ootekojad. Välisõhus suitsetamine on keelatud vaid koolieelsete lasteasutuste, lasteaed-algkoolide, algkoolide, põhikoolide, gümnaasiumide, kutseõppeasutuste, huvialakoolide, avatud noortekeskuste ning noorte- ja projektlaagrite piiratud maa-alal.

Tundub, et suitsuruumide ja suitsetamisalade loomine ei kuulu üldjuhul tööandjate prioriteetide hulka, sest nende rajamine koos korraliku ja nõuetekohase ventilatsiooniga on kallis ning kui asutuses pole eriti palju suitsetajaid, siis ei tasu see ära.

Tööandja jaoks odavam ja lihtsam variant on väljas suitsetamine. Kuid nad ei arvesta, et töötajate välja ajamine võib külmemal ajal põhjustada haigestumisi, millega kaasnevad töötajate haiguslehele jäämine ning töölt eemal olek jne.

Tubakaseaduses määratud kohtades, kus suitsetamine on lubatud üksnes suitsetamisruumis või suitsetamisalal, tuleb suitsetamisala loomisel arvestada järgmisi nõudeid: ala peab olema tähistatud suitsetamist lubava sõnalise teabe või sellekohase tingmärgiga. Seal peab olema nähtaval kohal mõistlikus suuruses eestikeelne teade: “Suitsetamine kahjustab tervist!”

Ventilatsioon peab tagama õhu liikumise suitsetamisalalt otse väliskeskkonda. Akna avamine ei taga loomuliku ventilatsiooni korras kahjulikest ainetest vaba keskkonda.