Mari Hiiemäe
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Inimestel, kellel on probleeme silmadega, tuleb arvutiekraani vaadata läbi prilliklaaside või läätsede. Silmaarstid soovitavad arvutiga töötajatel eelistada prillide kandmist.

"Arvutiga töötamisel tasuks eelistada prille," arvab Reetina OÜ silmaarst Merle Piik ning põhjendab arvamust sellega, et prille saab arvutitööks paremini sättida, samas kui läätsi reguleerida ei saa.

Arvutiga töötamine võimendab läätse ärritust

Samuti märgib Piik, et arvutiga töötamine põhjustab tahes-tahtmata silma kuivust ning läätsedega on see probleem hullem kui prillidega. Kuna lääts ärritab silma juba iseenesest, siis arvutiga töötamisel see võimendub.

Eagle Visioni prilliäri vanemoptometrist Jaanika Kriisk mainib, et spetsiaalselt kuvariga töötamiseks on saadaval ühekuulised kontaktläätsed. Selliste läätsede materjal on hea hapniku läbilaskvusega ja väikese veesisaldusega ning mis ei kuiva nii nagu eelmise põlvkonna kontaktläätsed. Mõnevõrra ärritavad aga silmi ka need.

Prillide puhul tasuks arvutikasutajal soetada endale peegeldumisvastase kattega prilliklaasid.

Ainsat tõelist kaitset arvuti mõjude eest pakub küll ainult sellega mittetöötamine, kuid kuna sellise variandi järgimisega töö tehtud ei saa, siis võib ennast lohutada vähemasti sellega, et peegeldumisvastane kate kergendab vaatamist.

Arvutitööks mõeldud prillipaaril saab optik vastavalt vajadusele muuta ka tsentri kõrgust.

See, kas tänaval ja arvuti ees on vaja kanda erinevaid prille, oleneb suuresti inimese vanusest. Üle 40aastastele soovitatakse sellisel puhul erinevaid prille.

Merle Piik ütleb, et on teenindanud ka huvilisi, kel muidu silmad korras, kuid kes tellivad nullklaasidega prillid ja ütlevad, et neil on nii kergem vaadata. Eriti mõttekaks selliseid prille Piik siiski ei pea.

Terve silma kaitseks sobib toonklaas

Ka Norman-Optika optometrist Iveta Vakrõõm kahtleb mitteoptiliste peegeldusvastase kattega klaaside kasulikkuses, kuna nende kasutamise puhul tekib prilliklaasi ja silma vahele valguspeegeldus, mis kokkuvõttes on silmale häiriv.

"Pigem on otstarbekam kasutada siis juba toonklaasi koos peegeldusvastase kattega," arvab Vakrõõm.

Arvuti kuivatab silma

Arvuti kasutamine soodustab kuiva silma sündroomi tekkimist kõikidel - nii prilli- kui ka läätsekandjal, samuti inimesel, kelle silmad on terved.

"Läätsekandjale on kuiva silma sündroom kindlasti ebameeldiv," ütleb Iveta Vakrõõm. Pingeline arvutiekraani vaatamine pikema aja jooksul vähendab pilgutamise sagedust ja sellest tuleneb ka puudulik silmade loomulik niisutamine ja ärritus.

Eagle Visioni Endla tänava kaupluse juhataja Hille Kullamaa osutab, et silmade kuivamist põhjustab nii ülemäärane arvutikasutamise kestus kui ka keskkond, kus tööd tehakse. Silmadele ei tule kasuks pidev viibimine konditsioneeritud õhuga ruumides, kuna seal on õhk silmade jaoks liiga kuum ja kuiv. Silmi häirib ere valgustus ruumis ning suured kontrastid kuvaris.

Silmaprobleemide toetavaks raviks soovitatakse spetsiaalseid vitamiine. Kuiva silma puhul saab leevendust spetsiaalsete silmatilkade kasutamisest. Merle Piik ütleb, et silmatilku võib kasutada vastavalt vajadusele, siis kui kuivusetunne silmas tunda hakkab andma, kuid mitte üle viie korra päevas, kuna need sisaldavad lisa- ja säilitusaineid.

Kuiva silma sündroom ehk silmade stress

* silmade ärritus - punane, kuiv, sügelev või vesine silm
* silmade väsimus
* fokuseerimisraskus
* peavalu

Sümptomid võivad olla nii mööduvad kui ka krooniliselt korduvad.
Pisaravedeliku koguse edasisel vähenemisel võib kuiv silm põhjustada silma sidekesta põletikku jm tõsisemaid silmahaigusi.
Silmaarsti juurde peaks minema, kui sümptomid ei kao pärast nädalast pausi või kui tekivad niipea, kui alustate tööd arvutiga.

Kuidas leevendada või ära hoida

* Pilguta regulaarselt ja võimalikult sageli silmi.
* Kui tunned kipitust või kuivustunnet silmades, kasuta säilitusainevabasid kunstpisaraid ja lubrikante, eriti kui kannad kontaktläätsesid.
* Aseta arvutiekraan 10-20Y allapoole silmade otsevaatejoonest - siis on silm enam laugudega kaetud ning sarvkesta pinnalt ei aurustu pisaravedelik liialt kiiresti.
* Vali suurema ekraaniga arvuti - mida suurem ekraan, seda parem on pildi resolutsioon ning seda väiksem on silmade pingutus.
* Kasuta peegeldusvastase katte ja spetsiaalvärviga prilliklaase, ka siis, kui oled kontaktläätsekandja.
* Kasuta mõõdukat valgustust arvutitööks ning väldi aknast tuleva valguse tagasipeegeldumist arvutiekraanilt.
* Väldi tugevat kontrastsust arvutiekraani ja tööruumi vahel.
* Kontrolli, et ruumi õhuniiskustase oleks normi piires.

Allikas: Marget Vatku, OÜ Semiratio juhatuse liige, Norman Optika