Helve Toomla
ametiühingute jurist

Kuidas peaksid käituma töötaja ja tööandja, kui aktsiaselts antakse osaühingule rendile? Mis saab aktsiaseltsis töötanud töötajate töölepingutest? Kas töötaja kaotab oma pikaajalise tööstaaži?

Kui osaühing jätkab sama või sarnast tegevust, mis oli aktsiaseltsis, lähevad rendile andmisel aktsiaseltsi töötajate töölepingud töölepingu seaduse alusel osa-ühingule üle. See tähendab, et aktsiaseltsis sõlmitud töölepingud jäävad kõigi tingimustega kehtima. Töölepingus tuleb muuta ainult tööandja nimi, seda tehakse ilma töötaja nõusolekuta. Muid tingimusi võib töölepingus üldjuhul muuta ainult poolte kokkuleppel.

Seaduse kohaselt on senisel või uuel tööandjal keelatud tööandja vahetumise tõttu töölepingut lõpetada. Muul alusel, näiteks töömahu vähenemise korral võib töötajaid koondada.

Üsna sageli avaldatakse ettevõtte üleminekul töötajale survet, saamaks temalt omal soovil lahkumise avaldust või nõusolekut lõpetada leping poolte kokkuleppel. Inimene, kes survele alistub, riskib sellega, et tema pidev tööstaaž katkeb, uues töölepingus määratakse katseaeg, palk võib jääda endisest väiksemaks jne. Meeles tuleb pidada sedagi, et töötuks jäämise korral ei maksta talle siis töötuskindlustushüvitist.

Ettevõtte ülemineku puhul lasub nii senisel kui ka uuel töö-andjal hulk kohustusi – nad peavad töötajatele või nende esindajatele üks kuu enne töölepingute üleminekut andma kirjaliku teate, milles näidatakse vähemalt järgmised andmed: kavandatav töölepingute ülemineku kuupäev, tööandja vahetumise põhjused, selle tagajärjed töötajatele ning nende suhtes kavandatavad meetmed. 15 päeva jooksul arvates kirjaliku teate saamisest on töötajate esindajatel õigus kohtuda tööandja esindajatega ning teha oma kirjalikke ettepanekuid.

Kui töötingimused tööandja vahetumise tõttu oluliselt halvenevad, on töötajal õigus nõuda töölepingu lõpetamist TLS-i § 82 alusel tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise või tootmis- või töökorralduses tehtud muudatuste tõttu. Lepingu lõpetamise avaldus tuleb esitada viis kalendripäeva ette ja tööandja peab sel alusel lepingu lõpetamisel maksma hüvitiseks töötaja kahe kuu keskmise palga.