Helve Toomla
ametiühingute jurist

Töötan FIE-na, olen meelelahutaja. Tööandja hoidub töölepingut sõlmimast. Kui meilitsi saadetakse töögraafikud, siis tehakse seal ootamatuid muudatusi ja esinemise tühistamiseks teatatakse mõnikord väga vähe ette. Kompensatsioone ei maksta. Kui tekitada tülikas dialoog, siis võib graafikust üldse välja jääda. See tähendab, et mingeid garantiisid ei soovi firma anda. Juristidega nõu pidades on firma jõudnud niikaugele, et FIE-de ja osaühingutega ei peetagi vajalikuks kirjalikke lepinguid sõlmida. Kuidas on sellisel juhul kaitstud inimõigused ja tagatud sotsiaalsed garantiid? Mis õigused siis üldse alles jäävad? Kuidas saab FIE end töötuks registreerida?

Füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) võib küll töötada töölepingu alusel, kuid enamasti müüvad nad oma teenuseid võlaõigusliku lepingu – käsundus- või töövõtulepingu järgi. Nende lepingute suhtes tööseadused ei kehti, s.t seaduse alusel ei saa käsundisaaja või töövõtja nõuda palka vähemalt riigi alampalga ulatuses, puhkust ega kindlat tööaega tööajanormi piires jne. Ei ole ka kohustust vormistada neid lepinguid kirjalikult, ehkki vaidluste vältimiseks soovitan seda alati teha.

Peamine erinevus töölepingu ja töövõtu- või käsunduslepingu vahel seisneb selles, et töölepingu puhul on töötaja ning töö-andja vahel alluvus- ja kontrollisuhe, võlaõiguslike lepingute vahel seda ei ole. Töölepingu võib sõlmida või avalikku teenistusse asuda ka FIE-na tegutsemise ajal, kuid siis tuleb silmas pidada, et FIE ei osutaks tööandjale konkurentsi ega tekiks huvide konflikti.

FIE on iseenda tööandja. Ta võib teenuste osutamise lõpetada, end registrist kustutada ja asuda tööle töölepingu alusel. Siis kehtivad tema suhtes ka tööseadustes ettenähtud tagatised, kuid ta peab alluma tööandja kehtestatud seaduslikele reeglitele.

Kui küsija leiab, et tema peab oma töö tegemisel alluma eeldatava tööandja korraldustele, sisekorraeeskirjale, töödistsipliinile jms, siis võib ta pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse nõudega tunnistada tema töösuhe töölepinguliseks suhteks ning lisada kõik tööseadustest tulenevad nõuded. Töölepingu seaduse § 8 kohaselt otsustatakse vaidluse korral lepingu olemuse üle, et pooled sõlmisid töölepingu, kui väidetav tööandja ei tõenda vastupidist või kui pole ilmne, et pooled sõlmisid teistsuguse lepingu. Seega peab vaidluse korral just tööandja tõendama, et tegemist on võlaõigusliku lepinguga ning poolte vahel puudub alluvus- ja kontrollisuhe. Tööturuteenuste ja -toetuste seaduse kohaselt ei võeta töötuna arvele isikut, kes on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjana.