Merike Lees

Keelates töötajal isiklikul otstarbel töökoha e-posti, arvuti ja telefonide kasutuse, tuleb luua võimalus isiklike asjade ajamiseks teiste kanalite kaudu.

"Arvamine, et töötaja pühendub tööajal ainult tööle, on nii ebarealistlik ja ülimalt naiivne, et tänapäeval seda ei aktsepteerita," ütles advokaadibüroo Raidla & Partnerid vandeadvokaat Ants Nõmper Äripäeva seminaril "Kannapööre kehtivas õiguses? Uus isikuandmete ja andmekogude regulatsioon".

Kõik töötajad elavad eraelu ka tööajal - saadavad isiklikke e-kirju, peavad telefonikõnesid, suhtlevad MSNis, külastavad tööga mitteseotud internetilehekülgi. Kui tööandja tahab töötaja internetikasutust jälgida, tuleb vastav kord ettevõttes kehtestada ja töötajatele sellest talle teada anda, samuti tuleb töötajat teavitada jälgimise tulemustest.

"Ei saa eeldada, et töötaja allub millelegi, mida ta ei tea ja ei pea ette nägema," ütles justiitsministeeriumi õiguspoliitika osakonna andmekaitse nõunik Eneken Tikk.

Kui tööandja on keelanud erasuhtluse töökoha e-kirja aadressil ära, peab töötajal olema võimalus seda teha era-aadressil või mõnes suhtluskeskkonnas. Kui seda võimalust ei ole - tööandja on blokeerinud need kanalid, on selge, et töötaja kasutab ametlikku e-kirja aadressi ka isiklikuks suhtluseks, märkis Nõmper.

Juhul kui nüüd töötaja haigestub ja tööandjal on vaja vaadata tema e-posti, võib ta sattuda töötaja isiklikule kirjavahetusele, mis läheb sõnumisaladuse ja isikuandmete kaitse alla.

Privaatsuse kaitse tuleb põhiseadusest

Nende andmete kaitse tuleneb põhiseadusest. Et seda kaitsepõhimõtet mitte väärata, peab olema kehtestatud sisemine regulatsioon, et töötaja ei tohi isiklikke kirju tööaadressilt saata ja selgitatud, kuidas töötaja oma erakirju teiselt e-posti aadressilt saata saab, selgitas Nõmper.

Tööandja peab oma siseregulatsiooniga määratlema, mis tingimustel vaadatakse töötaja e-posti, kuulatakse telefonikõnesid või milliste veebisaitide külastamist loetakse põhjuseks, et töösuhe lõpetada. "Tööandja ei tohi arvata, et ta võib töötajat oma äranägemisel kontrollida," rõhutas Nõmper.

Turvalisuse kaalutlusel on Sampo Pank blokeerinud MSNi ja keelanud isiklike e-posti aadresside kasutuse töökohal, kuid võimaldab töötajatel kasutada töökoha e-posti ja telefoni ka isiklike asjade ajamiseks. Kõik see on reguleeritud töö sisekorraeeskirjades.

Eraasjade ajamisse suhtutakse mõistvalt

Sampo töötajad on teadlikud, et tööandjal on võimalik teha kõnedest ja kirjadest väljavõtteid ning neid vajadusel kontrollida, selgitas Sampo Panga personalidirektor Liina Oks.

Baltcom Eesti ASi kõnekeskuses ei ole töötajate arvutisuhtlus - e-post, MSN - piiratud, ametitelefoni soovitatakse aga kasutada nii vähe kui võimalik, ütles Baltcom Eesti tegevjuht Kaidi Ambos. Kõnekeskuse kõned lindistatakse. Kuna need on kodeeritud, ei ole ohtu, et erakõnesid kuulataks. Kel vaja telefoni isiklikuks tarbeks rohkem kasutada, teeb avalduse ja kõnekulud võetakse palgast maha, ütles Ambos.

Kasulik teada

* Töötaja kõned ja kirjad lähevad sõnumisaladuse ja isikuandmete kaitse alla.
* Nendega tutvumine, ilma et töötaja oleks seda võimalust ette teadnud, on lubamatu.
* Siseregulatsioonis peab määratlema, mis tingimusel vaadatakse töötaja e-posti ja kuulatakse kõnesid.