Helve Toomla,
jurist

Olen praegu alla kolmeaastase lapsega kodus, tagasi tööle peaksin minema selle aasta juunis. Vahepeal on minu ametikoht likvideeritud ja ilmselt ootab mind ees koondamine. Siit ka küsimused. Mitu kuud peab firma mulle koondamisest ette teatama ja mitme kuu eest on mul õigus saada kompensatsiooni? Mille järgi arvutatakse minu keskmine palk? Olen selles firmas töötanud 2000. aasta maikuust ja lapsehoolduspuhkusele jäin 2004. aasta aprillis. Kas mul on ka õigus saada hüvitist töötuks jäämise korral?

Lapsehoolduspuhkuse aeg arvatakse pideva tööstaaži hulka. Küsijal on töölepingu lõpetamise ajaks pidevat tööstaaži sama tööandja juures üle seitsme aasta. Sellise staaži korral tuleb tööandjal töölepingu lõpetamisest koondamise tõttu kirjalikult ette teatada vähemalt kolm kuud ja maksta hüvituseks vähemalt kolme kuu keskmine palk. Kui tööandja etteteatamistähtaega rikub, tuleb tal selle eest lisaks kolme kuu keskmisele palgale maksta ka hüvitust keskmise päevapalga ulatuses iga tööpäeva eest, mille võrra töölepingu lõpetamisest vähem ette teatati.

Kuna küsija ei ole üle 12 kuu palka saanud, arvutatakse tema keskmine palk tavalisest erinevalt. Kui palk oli väike, tuleb töölepingus näidatud palgamäära korrigeerida alampalkade muutmise indeksiga. Oletame, et töölepingus on palgamäär 5000 kr kuus. Töötaja lapsehoolduspuhkusele jäämise aastal (2004) kehtis riigis alampalk 2480 kr,

töölepingu lõpetamise aastal (2007) on alampalk 3600 kr. Alampalkade muutumise indeks on 3600 : 2480 = 1,45. Keskmiseks palgaks tuleb järelikult 1,45 x 5000 = 7250 kr.

Suurimaks indekseeritud palgamääraks saab olla statistikaameti avaldatud viimase kvartali riigi keskmine brutopalk. Selle aasta esimese kvartali keskmine palk on veel teadmata, 2006. a neljanda kvartali riigi keskmine palk oli 10 212 kr. Kui tööleping lõpetataks praegu ja indekseeritud palk osutuks suuremaks kui 10 212 kr, võetaks keskmiseks palgaks riigi keskmine, st 10 212 kr.

Palka ei indekseerita, kui palgamäär on kehtestatud seaduse, valitsuse või kohaliku omavalitsuse volikogu määrusega või on kollektiivlepingus kokku lepitud. Sel juhul jääb keskmiseks palgaks kehtiv palgamäär.

Töölepingujärgset palgamäära ei ole tarvis indekseerida ka juhul, kui juba lapsehoolduspuhkusele jäämise ajal 2004. a oli see suurem, kui on töölepingu lõpetamise aegne riigi keskmine, sest palga vähendamine oleks vastuolus seadusega.

Töötuskindlustushüvitise saamiseks peab olema töötuna arvele võetud, töötuskindlustusstaaži peab olema vähemalt 12 kuud arvele võtmisele eelnenud 36 kuu jooksul ja eelmine töösuhe ei tohi olla lõpetatud distsiplinaarkaristusena, omal soovil või poolte kokkuleppel. Koondamine annab õiguse töötuskindlustushüvitise saamiseks, kui muud tingimused on täidetud.