Teve Kink
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Välismaale tööle minnes võib esimese palga kättesaamine tekitada suurt segadust. Oodatust väiksem number pangakontol on tingitud välisriigi maksumääradest.

Paljudesse välisriikidesse tööle minnes tuleb arvestada astmelise tulumaksuga: kes rohkem teenib, see ka rohkem makse maksab. Kindlasti tasuks enne välisriiki minekut tutvuda sealse maksusüsteemiga.

Näiteks varieerub Inglismaal, kus ma ka ise töötanud olen, tulumaks 0-40 protsendi vahel. Seega pole miinimumpalka teenivatel inimestel vaja seda maksu maksta.
Välismaal vajalik tööluba

"Et maksta Inglismaal vähem tulumaksu, tuleb teha endale tööluba (Working Visa) ning pikemaks ajaks minejatel ka isikukood (National Insurance Number). Samuti on võimalik saada osa raha tagasi, kui sa täidad P45 dokumendi ning tood selle Eestisse," õpetab Oksana Golovina, kes on juba pikka aega vahendanud töötajaid välismaale Evmar Agentuuris.
Palgatšekk hoia alles

Samuti lisab Golovina: "Summa peab olema suurem kui 50 naela, sest muidu pole mõtet seda tagasi küsida. Võib tekkida olukord, kus peate ise juurde maksma."

Tööloa taotlus on kasulik ära täita esimese nädala jooksul, sest selle tegemine võtab aega pea kuu. "Paljud välismaale tööle asunud viskavad palgatšekke minema või hoiavad neid nii, et need on kortsus, mustad ja kasutuskõlbmatud pärastisteks tehinguteks," selgitab Golovina tüüpilisi vigu, mis takistavad hiljem makse tagasi küsida.

Tema sõnul saab Eestis tagasi küsida ainult tulumaksu, mis on makstud inglise keelt kõnelevates maades nagu Iirimaa, Inglismaa, Austraalia, Uus-Meremaa või USA. "Inglismaal kaotatud tulumaksust võetakse maksutagastusfirmas maha 11 protsenti ning töötajal on õigus küsida tagasi tulumaksu viis aastat, samuti toimitakse ka Iirimaa puhul."

Kuna inglise keelt mittekõnelevates maades teenitud tulumaksu Eestis tagasi ei saa, on sel juhul mõistlik ajada see asi korda välisriigis olles.

Tulumaksumäärad välisriikides

* Tulumaks (%) Norra 28-51,3
* Austria 21-50
* Prantsusmaa 10-48
* Hispaania 15-45
* Itaalia 23-43
* Saksamaa 15-42
* Iirimaa 20-41
* Portugal 10.5-40
* Lõuna-Aafrika
* Vabariik 18-40
* Kreeka 0-40
* Inglismaa 0-40
* USA 0-35
* Soome 9-32
* Venemaa 13
* Monaco 0

Allikas: Äripäev