Ants Nõmper
Raidla & Partnerid vandeadvokaat

Kas see on isiku privaatsuse rikkumine, kui tööandja nõuab töötaja isikliku mobiiltelefoni kasutamise kompenseerimisel töötajalt kõneeristuse esitamist, kus töötaja peab ära märkima need kõned, mis on tehtud tööalaselt?

Tõenäoliselt nõuab tööandja kõneeristuse esitamist mitte huvist töötaja suhtluspartnerite vastu, vaid selleks, et vältida vaidlusi maksuametiga.

Nimelt on oht, et maksuamet kvalifitseerib töötajale telefonikompensatsiooniks tasutud summad erisoodustusena. Selle vältimiseks on tööandjal vaja selgitust selle kohta, milline on töökõne ja milline erakõne. Samas sõltumata põhjusest, miks tööandja tunneb huvi töötaja kõneeristuse vastu, on siin tegemist sekkumisega töötaja eraellu. See tähendab, et kui töötaja seda ei soovi, siis tööandja telefonioperaatorilt kõneeristust ei saa.

Oma eraelu puutumatuse kaitsmise hind on kompensatsioonist ilmajäämine. Selliste olukordade vältimiseks on soovitav leppida juba töölepingus kokku summas, mis makstakse töötajale isikliku telefoni kasutamise eest tööasjade ajamiseks. Nii välditakse olukorda, kus töötaja "jonnib" ja ei kasuta enda telefoni tööasjade ajamiseks ning "tööandja" jonnib ja nõuab pabereid enne hüvitise maksmist.