Helve Toomla
ametiühingute jurist

* •• Kas Soomes komandeeringus olles kehtib Eesti palk ja lisatasuks on vaid päevaraha?

Kui tööleping on sõlmitud Eestis ja töö tegemise kohana on näidatud Eesti asukoht või piirkond ja töötaja saadetakse töö tegemiseks lähetusse (komandeeringusse) kas Soome või kuhugi mujale, siis säilitatakse talle siinne töökoht ja tagatakse siinne keskmine palk. Töölähetuse päevaraha, mis välislähetuse korral on 350–500 krooni, ei kuulu palga koosseisu, seda ei arvata keskmise palga hulka. Päevaraha on mõeldud töötaja lähetusaegsete ülalpidamiskulude nagu söögi-joogi jms katteks.

Enne töölepingule allakirjutamist peaks iga inimene selle tingimustega põhjalikult tutvuma ja kaaluma, kas need on vastuvõetavad. Töövaidluskomisjonide praktika näitab, et suulisi lubadusi välismaa kõrgest palgast jms ei maksa alati uskuda.

* •• Sain ülemuselt teatise töölepingu lõpetamise kohta, kus on kirjas, et sotsiaalhoolekande seaduse kohaselt ei ole mul vastavat haridust ametikohal töötamiseks. Sellega olen ma nõus. Tahan aga teada, kas mulle makstakse lahkumishüvitist õiglaselt. Olen asutuses töötanud 13 aastat. Mulle makstakse välja töölepingu seaduses ette nähtud hüvitus ühe kuu keskmise palga ulatuses ning kompensatsioon kasutamata puhkuse eest. Kas ei oleks pidanud mulle kolm kuud varem teatatama ja samas peaks mul olema õigus saada hüvitist nelja kuu keskmise palga ulatuses?

Töölepingu lõpetamise teates peab olema muu hulgas näidatud lepingu lõpetamise alus ehk töölepingu seaduse paragrahv ja selle sõnastus. Küsimusest see kahjuks ei selgu.

Arvatavasti on töölepingu lõ-petamise põhjuseks küsija mittevastavus oma ametikohale või tehtavale tööle vastavalt töölepingu seadusele, kuna tal puudub vastavat haridust tõendav dokument. Sõltumata tööstaa-žist oma tööandja juures, tuleb sel alusel töölepingu lõpetamisest vähemalt üks kuu kirjalikult ette teatada ja maksta hüvitust ühe kuu keskmise palga ulatuses.

Pidevast tööstaažist sõltuvaid hüvitisi makstakse siis, kui tööleping lõpetatakse tööandja majanduslikel põhjustel – koondamise, asutuse likvideerimise või pankroti korral. Praegusel juhul selliste põhjustega tegemist ei ole ja tõenäoliselt on hüvitise suurus õigesti määratud.