Anu Ojasalu

Eelmisel aastal tühistas haigekassa haigushüvitise maksmise töötamise tõttu 80 korral.

Haigekassa avalike suhete juhi Anne Osveti sõnul on ravikindlustuse seaduse järgi töötajal keelatud haiguslehel olles töö-tada nii oma kui ka mõne teise tööandja juures. Kui inimene siiski töötab haiguse ajal ja saab töötasu, ei teki tal sotsiaalmaksuga maksustatud tulu kaotust ja haigushüvitise maksmine ühel ajal palga maksmisega ei ole õigustatud.

“Kui raviarst on määranud koduse ambulatoorse režiimi, siis tuleb ka kodus olla ja ennast ravida,” ütles Anne Osvet. “Haigusleht ongi selleks ette nähtud, et inimene end terveks raviks.”

Ravikindlustuse seadus keelab ka tööandjatel ajutiselt töö-võimetut inimest tööle või teenistusse võtta. Tööandja küll seadust rikkudes ei kannata, kuid haiguslehe ajal tööle tulnud inimene võib alates seaduse rikkumise päevast kaotada haigusraha.

Kuna tegu on juba aastaid kehtiva seadusega, peaksid inimesed Anne Osveti sõnul sellest juba teadlikud olema.

Eelmisel aastal ei maksnud haigekassa hüvitist 80 juhul, mil selgus, et inimene võttis haiguslehe küll välja, kuid enda kodus ravimise asemel tegi muud. Enamikul juhtudel tegi tööandja ise töövõimetuslehele kande selle kohta, et töötaja haiguslehel viibimise ajal hoopis tööülesandeid täitis. “Hüvitise maksmisest keel-dumise otsustamisel ongi alu-seks tööandja nimetatud kanne töövõimetuslehel,” ütles Anne Osvet.

Mõnel juhul saab haigekassa ravirežiimi rikkumistest teada ka avalikkuse kaudu või jääb kodusele ravile määratu lihtsalt raviarstile kusagil linna peal vahele. Mõned haigushüvitiste maksmata jätmised on jõudnud ka kohtusse.

Tööandjad ise tavaliselt aga haigena töötamist ei soosi.

“Meil on pigem nii, et kui keegi hakkab kaupluses haigeks jääma, siis pigem saadetakse ta koju end ravima kui nõutakse töölejäämist,” ütles Rautakesko personalijuht Kaidi Kask.

Kui haigus pole tõsine ja inimene on vaid paar päeva kodus, on kaupluses võimalik töögraafik nii ümber teha, et haiguslehte võtma ei peagi. “Asendajad on meil olemas ja töö inimese haigestumise tõttu tegemata ei jää,” ütles Kaidi Kask.

Töövõimetus

Rahaline kompensatsioon
saamata palga eest

•• Ajutine töövõimetushüvitis on rahaline kompensatsioon, mida haigekassa maksab töö-võimetuslehe alusel haigekassas kindlustatud isikule, kellel jääb töö- ja teenistuskohustustest või majandus- ja kutsetegevusest ajutise vabastuse tõttu saamata sotsiaalmaksuga maksustatav tulu.

•• Töövõimetuse hüvitist on õigus saada alates töövõimetuslehel märgitud töö- või teenistuskohustuste täitmise vabastuse teisest päevast.

•• Haigekassa maksab kindlustatud isikule ajutise töövõimetuse hüvitist ühe kalendripäeva eest ühe kalendripäeva keskmisest tulust.

•• Hüvitise määr on 80–100 protsenti keskmisest tulust.

Allikas: ravikindlustusseadus


seadus vastas teemale: #33005 16 aastat 9 kuud tagasi
§ 60. Ajutise töövõimetushüvitise saamise õiguse piirang

(1) Kindlustatud isikul ei ole õigust saada ajutise töövõimetuse hüvitist, kui:
5) kindlustatud isik saab ajutise töövõimetuse aja eest sotsiaalmaksuseaduse § 2 lõike 1 punktis 1 või 3 nimetatud sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu;

(2) Kui kindlustatud isik või hooldatav isik täidab ajutise töövõimetuse ajal töö- või teenistuskohustusi või tegeleb ettevõtlusega, kaotab isik õiguse saada ajutise töövõimetuse hüvitist töö- või teenistuskohustuste täitmise või ettevõtlusega tegelemise päevast alates.

§ 61. Keeld lubada ajutiselt töövõimetut kindlustatud isikut tööle või teenistusse

(1) Tööandja ei tohi lubada käesoleva seaduse § 5 lõike 2 punktis 1 või 2 nimetatud kindlustatud isikut töö- või teenistuskohustusi täitma töövõimetuslehel märgitud töö- või teenistuskohustuste täitmisest vabastatuse ajal.

(2) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud keelu rikkumise korral kaotab kindlustatud isik õiguse saada ajutise töövõimetuse hüvitist alates rikkumise päevast.
haiguse vastas teemale: #33004 16 aastat 9 kuud tagasi
"Tööandjad ise tavaliselt aga haigena töötamist ei soosi. " Haigena küll mitte, aga haiguslehel olevana võib küll tööl käia, eriti,kui on tükitöö ja öine vahetus. Kes teab, kes näeb? Imestan ainult, kuidas mõnele seda haiguslehte nii lihtsalt ja niiii pikalt antakse? Üks on meil ikka väga tihti kuude kaupa haiguslehel, aga vuhib öösiti tööd teha. Tasu on brigaadile ja ta ilmselt saab oma osa teiste käest kätte....