Töölepingus on tööaja kestuseks märgitud 8 tundi päevas ja 40 tundi nädalas. Kehtib tunnitasu ja tööaega fikseerib väravakaart. Tööaeg algab kell 7-8, selles vahemikus on lubatud tööle tulla, ja siis vastavalt ka lahkuda 15.30–16.30. Kui mõnel päeval jääb kaheksast tunnist näiteks neli minutit puudu ja teisel päeval saan selle tagasi teha, kas tööandjal on õigus nõuda nelja minuti asemel poole tunni tagasi tegemist (ilma palka saamata)?

Niina Siitam, tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja:

Tööaja arvestamise eesmärk on fikseerida töötatud tunnid ja vastavalt sellele ka tasu maksta. Kui väravakaart on mõnel päeval fikseerinud tööajanormi alatäitmise, oleks mõistlik, et töötaja töötab puudujääva aja tasa järgmisel päeval või muul ajal nädala sees või tööandja kehtestatud ajal.

Tasa töötatakse see aeg, mis jäi puudu päeva tööajanormist. Rohkem töötamist on lubamatu nõuda. Loomulikult on keeruline tasa töötada näiteks nelja minutit. Tööandja võiks kehtestada korra, et n-ö tasatöötamata minutid summeeritakse näiteks pooleks tunniks või üheks tunniks, mida töötajal on lihtsam tasa töötada.