Merike Lees

Kui mõni aasta tagasi lasti praktikantidel tasuta töötada, siis nüüd juba väärtustatakse nende tööpanust ja makstakse ka tasu.

Enamik ettevõtteid, keda Äripäev küsitles, kinnitasid, et nad pakuvad õpilastele praktikavõimalust. Baltika on praktikantide ettevõttesse meelitamisel omapoolset initsiatiivi üles näidanud ning plaanib koostööd koolidega veelgi laiendada ja süsteemsemaks muuta. Ikka eesmärgiga leida tulevaste koolilõpetajate hulgast täiendust oma kollektiivile.

Baltika Grupi logistikateenistuses on praegu praktikal Tallinna Tehnikakõrgkooli tudeng Kaijo Haavistu, kes võttis ise personaliteenistusega ühendust ning avaldas soovi praktikale tulla. "Minu jaoks on tähtis, et ma saaksin iga päev areneda. See tähendab, et mind usaldatakse, kaasatakse reaalsesse tegevusse, antakse vastutusrikkaid ülesandeid, arvestatakse minu arvamusega. Baltika puhul võin ma öelda, et seda kõike tehakse," rääkis Kaijo Haavistu.

Haavistu on osaline ühes suures projektis - Baltika juurutab ERP süsteemi ja tema vastutusalas on ladudega seonduvad teemad. "See on vastutusrikas, kuid väga huvitav. Selle aja jooksul olen kokku puutunud mitmesuguste teemade ja probleemidega," kinnitas Haavistu. "Olen esimesest päevast peale tundnud võrdset kohtlemist ja usaldust."

Baltikas tasustatakse praktikante sõltuvalt praktika olemusest. "Kui praktikant täidab konkreetset ülesannet ja aitab sellega ettevõtet, siis kindlasti tasustame tema tööd," ütles Baltika koolitusjuht Gerli Jõgi. Kui tegemist on vaatluspraktikaga või lihtsalt ülevaate saamisega ettevõtte või mõne selle üksuse tegevusest, siis tasu ei maksta.

Balti Spoon pakub aastaringselt praktikavõimalusi, seda põhiliselt tootmisesse. "Praktikandile makstav tasu on aga pigem sümboolne, sest konkreetselt nad mingit tööd tegema ju ei tule," põhjendas Balti Spoon OÜ personalijuht Helo Tamme. "Kui nad lisaks oma praktika programmile midagi ettevõtte jaoks teevad, siis makstakse neile ka tasu." Samas kehtivad Balti Spooni praktikantidele samad soodustused, mis oma töötajatele, näiteks tasuta toitlustus.

"Balti Investeeringute Grupi Pank (BIG) maksab praktikatasu vastastikusel kokkuleppel, ennekõike lähtudes praktikandi tööpanusest," rääkis ettevõtte personalijuht Kristiina Kangur. Tänavu suvel töötab BIGis üle kümne praktikandi ja suveks rakendust soovinud tudengi nii IT, õigusteaduse, personalitöö, klienditeeninduse kui ka ärikorralduse valdkonnast.

Radisson SASi personalijuht Evelin Jenk kinnitas, et nemad tervitavad praktikante rõõmuga, kuid tasu neile ei maksa. See-eest on toit kogu tööpäeva jooksul neile tasuta. "Tublimad praktikandid saavad vaba koha olemasolul tööd juba praktika ajal ning siis makstakse neile ka tasu," rääkis Jenk.

Praktikante võetakse lootuses, et nad hiljem ka tööle tulevad. Balti Spooni 1999. aasta Luua Metsanduskooli praktikandist on tänaseks saanud firma tootmisjuht.

Kommentaarid

Einar Linn, TÜ praktikakorralduse arendamise koordinaator
Praktikandi võtmine on nagu tavalise töötaja värbamine. Hoolitse selle eest, et oleks läbi mõeldud konkreetsed tööülesanded ning olemas töökirjeldus koos ajakava ja oodatavate tulemustega, mida praktika käigus ja lõppedes hinnatakse. See võimaldab praktikandil aimu saada, milliseid olulisi teadmisi ja oskusi tal on võimalik arendada, ja motiveerib teda olema entusiastlik ning teotahteline. Suhtu praktikanti nagu tavalisse töötajasse, andes talle piisaval määral vastutust ja võimalusi!

Targad tööandjaid värbavad töötajaid kandidaatide hulgast, kes nende juures praktikal olnud. Praktika võimaldab tulevast töötajat varakult ja "turvaliselt" tundma õppida ning palgata inimene, kes on organisatsiooniga tuttav.

Anneli Laanemets, Areal Disain OÜ juht
Kolme töötajaga väikefirmas on praktikantide vastuvõtmine keeruline.

Eelmisel aastal oli meil praktikant, sel aastal enam ei võta. Meil on vaja kohest tulemust, vaja suhelda kliendiga, müüa talle oma ideed.

Praktikantide müügitöö, argumenteerimine ja maha müümine oli aga nõrk, peaaegu null. Kui me ei saa lasta praktikate kliendiga suhtlema, siis pole neid mõtet võttagi. Leian, et praktikante saavad lubada endale suuremad ettevõtted, kes saavad lasta vaadata praktikantidel töö tegemist erinevate töötajate kõrval.

Suurematel ettevõtetel on võimalik, et praktikant on töötaja kõrval ja ei vastuta millegi eest. Kui meie võtame, siis ta peab tegema ja vastutama. Meil ei ole võimalik kõrval olla.