Helve Toomla
Ametiühingute jurist

•• Kuidas käituda tööandjaga, kellel pole töötajale tööd anda, kuid kes keeldub töötajat koondamast? Olen pöördunud tööinspektsiooni poole, kuid vastus on, et tööandjat ei saa sundida. Töölepingu seaduses on kirjas, et tööandja on kohustatud kindlustama töötaja kokkulepitud tööga, kuid kui ma lihtsalt kohal käin ja tööandja mulle istumise eest palka maksab, siis see ei ole ju kokkulepitud töö.
Tööinspektsioonist soovitati lahkuda TLS § 82 alusel, kuid see on veidi ebaõiglane, sest koondamisega saaksin palju suuremat kompensatsiooni. Kas seadus ongi tehtud nii, et tööandja võidab alati, või olen valesti aru saanud?

Kui tööandja peab koondamise asemel paremaks töötajale istumise eest palka maksta, siis see õigus tal tõesti on, töötajal selles asjas nõudeõigust ei ole. Kahtlen väga, kas tööandja, kel tööd anda ei ole, kuid palka maksab, on ikka võitja pool. Selline “äri” võib pankrotiga lõppeda. Töötajal on valida, kas jääda koondamist ootama või lõpetada ise tööleping TLS § 82 alusel tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise tõttu. Hüvitus on väiksem, kuid ehk on parem varblane peos kui tuvi katusel.