Helve Toomla,
ametiühingute jurist

•• Kas tööandja esindajal on õigus viia iga-aastasest puhkusest üks nädal automaatselt järgmisse aastasse? Inimene, kes asus tööle 1. märtsil 2006, sai eelmisel aastal puhkust kaks nädalat ja sel aastal antakse talle 28 päeva põhjendusega, et seitse päeva viiakse üle 2008. aastasse. Seda seletati sellega, et kui inimene lahkub töölt, ei pea midagi kinni pidama. Ega tegu pole ju ettesaadud puhkusega? Sel viisil on kõigil töötajatel üks nädal puhkust pidevalt reservis. Tööle asumise kuid arvestatakse ju ainult esimese puhkuse ja töölt lahkumise korral.

Ei, sellist puhkuse “reservi” loomise õigust tööandjal ei ole. Mõnikord küll arvatakse ekslikult, et puhkust võib anda ainult tegelikult töötatud kuude eest.

Puhkust tuleb anda tööaasta kestel täies ulatuses, st vähemalt 28 kalendripäeva, kogu tööaasta eest, sh ka nende kuude eest, mis on puhkuse ajaks veel välja teenimata. Seega on tööaasta 12 kuud tervik, mida ei jaotata osadeks ning puhkus on üldjuhul samasugune tervik. Ainult poolte kokkuleppel, s.t töötaja nõus-olekul, võib puhkust osadeks tükeldada.

Esimene tööaasta on erand, siis on töötajal õigus saada puhkust pärast kuuekuust töötamist võrdeliselt töötatud kuude arvuga, s.t kuue kuu järel saab kuue kuu puhkuse, seitsme kuu järel seitsme kuu puhkuse jne. Saamata jäänud puhkuseosa antakse tööaasta kestel. Seega peaks tööaasta lõpuks ka kogu esimese tööaasta puhkus olema kasutatud. Üksnes töötaja nõusolekul liidetakse esimese tööaasta kasutamata jäänud puhkuseosa järgmise tööaasta puhkusega või antakse teise tööaasta kestel mõnel muul ajal.

Puhkuseosa pidev üleviimine võib lõpuks kaasa tuua puhkusenõude aegumise – tööaasta ajavahemikus 01.03.06–28.02.07 eest ettenähtud puhkuseosa aegub nelja aasta pärast, s.t 1. märtsiks 2011.