Helve Toomla
jurist

•• Kui kuupalgaline kontoritöötaja teeb pärast oma tavapärase tööaja lõppu (17.00) ületunde kella 20-ni, kas siis töö tasustamisel tuleb maksta kahe tunni eest 10% lisatasu tunnipalgamäärast õhtusel ajal töötamise eest ning kolme tunni eest lisatasu 50% tunnipalgamäärast ületundide eest? Ehk teisisõnu – kui ületunnid jäävad õhtusesse või öisesse aega, siis kas makstakse selle aja eest tavapärast töötasu + ületunni lisatasu (50% tunnipalgamäärast)? + lisatasu õhtusel ja/või öisel ajal töötamise eest vastavalt vähemalt 10% või 20% tunnipalgamäärast?

Töö- ja puhkeaja seadus ei tee kuupalgalise kontoritöötaja suhtes mingeid erandeid. Ületunnitöö suhtes tuleb pooltel kokku leppida. Samas kokkuleppes tuleks näidata ka hüvitamise viis – lisatasu või vaba aeg.

Seega peab tööandja taotlema töötajalt üle normi töötamist või vähemalt olema sellega nõus. Kui tööandja seda ei tee ja vahel isegi ei tea, et kontoris tehakse hilisõhtuni tööd, ei saa rääkida ületunnitööst ega ka lisatasudest sel põhjusel, et töötaja ei ole ilma kokkuleppeta kohustatud üle oma aja tööd tegema.

Kui aga üle normi töötamiseks ja selle rahaliseks hüvitamiseks on kokkulepe olemas, tuleb selle eest ka kuupalgalisele kontoritöötajale maksta lisatasu ületunnitöö eest vähemalt 50%, õhtusel ajal töötamise eest 10% ja öisel ajal 20% töötaja tunnipalga määrast. Kõik lisatasud arvutatakse tunnipalgast lähtudes eraldi ja lisatakse põhipalgale.