Agne Narusk

Et seadus on ses küsimuses kitsi, kärbivad asutused oma tööaega ise.

Maanteeameti töötajad said vabariigi aastapäevale eelnenud reedel kirja, milles juhtkond õnnitles neid saabuva tähtpäeva puhul ning teatas otsusest premeerida töötajaid loaga kaks tundi varem koju minna. Seda viimast küll vaid juhul, kui tööülesannete seis päeva lühendamist võimaldas. Samasisulise teate võtsid töötajad 22. veebruaril vastu paljudes ettevõtetes-asutustes ning suure tõenäosusega on neid oodata ka saabuval neljapäeval.

Ehkki kehtiv töö- ja puhkeaja seadus loeb üles vaid neli tähtsat püha, millele vahetult eelnevat tööpäeva tuleb ilmtingimata lühendada, võivad tööandjad ise oma alluvaid mis tahes tähtpäeva eel lisavaba-ajaga premeerida. Ka siis, kui tähtpäevale eelnev tööpäev pole “vahetu”, nagu juhtus sel aastal pühapäevale langeva vabariigi aastapäevaga.

“Sisekorraeeskirja, käskkirja või lihtsalt juhtkonna ühekordse otsusega on tööpäeva lühendamine täiesti lubatud juhul, kui tööülesanded ning töökorraldus seda võimaldavad,” selgitas tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja Niina Siitam. “Kui ettevõtte juht leiab, et varem töölt lahkumist saab lubada ka selle tähtpäeva ees, mida seadus ei nimeta, on kõik korras. Levinud on praktika, et päris lõplik otsus, kas pühadele eelnevat tööpäeva lühendada või mitte, jäetakse osakonnajuhtide õlgadele. Nemad teavad kõige paremini asjade seisu ning alluvate tööjärge,” ütles Siitam. Juristi selgitusel piisab täiesti teavitavast e-kirjast või näiteks hommikusel koosolekul edastatud suulisest teatest, sellised otsused ei pea enam tänapäeval olema rangelt dokumenteeritud.

Sisekorraeeskiri lubab

Valga linnavalitsuse töötajatel on vedanud, nemad ei pea kulli ja kirja viskama, kas läheneva püha eel antakse lühendatud tööpäevast teada või mitte. Nimelt seisab juba aastaid asutuse sisekorraeeskirjas punkt, mille järgi on tööpäev kolm tundi lühem ka nende pühade eel, mille seadus loetelust välja jätab. Nii saab osa valgalasi varem koju ka sel neljapäeval, kinnitas linnapea Ivar Unt. Töökorraldus vaadatakse alati enne üle, sest kodanikud ei tohi jääda teenindamata. “Kui tööandja võimaldab töötajatele pühade eel lisaaega, näitab see, et ta hoolib neist. Seda osatakse hinnata,” sõnas Unt.

Tööpäeva lühendamises kas kõigi või teatud pühade eel võib kokku leppida ka iga töötaja ise enne töölepingule allkirja andmist. Jurist Siitam soovitab siin olla hästi täpne, et võimalikke hilisemaid lahkhelisid ära hoida.

Töö- ja puhkeaja seadus

§ 25. Tööpäeva lühendamine rahvuspühale ja riigipühale eelneval päeval

•• Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale vahetult eelnevat tööpäeva lühendatakse kolme tunni võrra. [RT I 2005, 24, 185 – jõust. 20. 05. 2005]

§ 26. Töötaja töölerakendamine rahvuspühal ja riigipühal

•• Tööandjal on õigus töötajat tööle rakendada rahvuspühal ja riigipühal, kui see on vajalik elanike teenindamiseks, katkematu tööprotsessi või ajutiste edasilükkamatute tööde tegemiseks vääramatust jõust tingitud vajaduse korral.

•• Seaduse järgi pole sel neljapäeval lühendatud tööpäev. Iga asutus võib võimalusel ise pühade-eelset tööpäeva lühendada.