Aira Tammemäe, AT Treeningute treener-konsultant

Olukord on delikaatne, sest ühelt poolt näitavad sagedased haiguslehed motivatsiooni või vastutustunde puudumist. Teisalt ei pruugi me teada kogu tõde oma töökaaslase või tema lähedaste tervise kohta.

Soovitan töökaaslasega rääkida. Keskenduma peaksid oma probleemile ja kirjeldama tundeid, mida olukord sinus tekitab. Näiteks: «Kui sa oled haiguslehel, pean mina kella seitsme-kaheksani tööl olema. See on ülekohtune ja seepärast tahan sinuga arutada, milliste ettepanekutega võiksime juhi juurde minna.» Äkki ta ei teagi, mida tema haiguslehel olemine sinu jaoks tähendab.

Räägi juhile oma probleemist, vältides süüdistusi kaastöötaja aadressil. Võiksite töökaaslasega ühiselt mõned lahendused välja pakkuda: osa tööd saab haiguslehel olles kodus ära teha; tööülesandeid saab jagada teiste töötajate vahel; kriisiolukordades tuleb iga kord ülesanded tähtsuse järjekorda seada jne.

Igaks juhuks tasub enne tegutsema asumist luua olukorrast objektiivne pilt. Nimelt on meile omane vahel emotsionaalselt probleeme üle võimendada. Mõtle läbi, kui sageli viimase poole aasta jooksul sinu töökaaslane tegelikult haiguslehel on olnud ning kui palju sa konkreetselt oled pidanud tema ülesannete täitmiseks ületunde tegema. Sellest on abi ka juhile olukorra selgitamisel.