Anne Oja

Sotsiaalminister Maret Maripuu ütles, et kui töötukindlustusel sissetulekust hakkab nappima, tuleb tõsta töötuskindlustusmakse määra.

"Riik ei panusta töötuskindlustussüsteemi täiendavat raha, kui töötukassa satub makseraskustesse. See tähendab, et töötuskindlustussüsteemi nõukogu ja juhatus peavad väga täpselt teadma, kuidas asutust juhtida ja otsuseid vastu võtta," ütles Maripuu.

Maripuu täpsustas, et juhtkond peab väljaminekuid ja sissetulekuid täpselt prognoosima ja kui ta märkab, et sissetulekuid võib nappida, tuleb tõsta töötuskindlustusmaksete määra. Töötukassa juhtkond ei tohiks vältida poliitilist ebapopulaarsust, nagu senini on juhtunud.

Kui uue töölepingu seaduse eelnõu järgi töötuskindlustushüvitise saajate ring laieneb ja hüvitise määr tõuseb, siis realistliku stsenaariumi järgi tuleb töötuskindlustusmakse määra tõsta 1,1%ni.

Ministeeriumi tööala asekantsleri Janno Järve sõnul on see 0,2 protsendipunkti praegusest kõrgem. "Näiteks 10 000 krooni kuus teeniva inimese jaoks tähendab see täiendavalt 20 krooni kuus," tõi ta näite.

Valitsus pani seaduseelnõu aruteludel kriteeriumiks selle, et maksemäär ei tõuseks üle 1,5%. Negatiivseima stsenaariumi korral tõuseks määr 2,1 protsendini brutopalgast.