Helve Toomla
jurist

•• Töötan riigiasutuses. Ees ootab osakonna ühe büroo sulgemine ja allesjääva teise kohta viimine, arvatavasti juba uue nime all. Samale koosseisule seal töökohti ei jätku, aga neid pakutakse mõnes teises asutuse büroos. Kuid mulle ei sobi teiste büroode asukohad kohe kuidagi. Kas võin taotleda koondamist või tuleb endal lahkumisavaldus kirjutada?

Ametiasutuse koosseisus ette nähtud ametikohtade arvu vähenemise või teenistuse ümberkorraldamise korral tekib asutuses tavaliselt koondamise olukord. Ametnikku ei koondata, kui teda on võimalik nimetada tema nõusolekul teisele ametikohale.

Ka teise paikkonda üleviimine on lubatud ainult ametniku kirjalikul nõusolekul. Kui küsija keeldub nii ühest kui ka teisest, ei jää asutusel muud üle kui vabastada ta teenistusest koondamise tõttu.

Muidugi on alati võimalik ka omal soovil lahkumisavaldus anda, kuid sel juhul jääb küsija ilma koondamishüvitisest ja töötuks jäämise korral ei maksta talle töötuskindlustushüvitist.

•• Meie töötaja õpib Tallinna ülikooli magistriõppes täiskoormusega ja riigieelarvelisel õppekohal. Ta soovib minna 14 kalendripäevaks õppepuhkusele, et magistritööd kirjutada. Kas töötajal on õigus saada kümne päeva eest keskmist töötasu?

Täiskoormusega õppivale üliõpilasele, sh magistriõppes olijale, täiskasvanute koolituse seadus õppepuhkust ette ei näe.