Jaaniaeg lisab puhkajatele kaks täiendavat vaba päeva

Agne Narusk

Kui peaksite aga puhkuse ajal haigestuma, pikeneb puhkus nende päevade võrra.

Üllatavalt paljud tööinimesed pole midagi kuulnud sellest, et iga-aastase väljateenitud puhkuse sisse jäävad riigipühad pikendavad selle võrra töölt ära-olemise aega, näitavad toimetusse tulnud küsimused. Ehk siis: kui teie puhkus peaks juhuslikult algama tulevast esmaspäevast, 23, juunist, saate rahulikult liita 23. ja 24. juuni riigipühad oma puhkusele otsa ning kaks päeva hiljem tööle tulla. Puhkuseavalduses, mille enne töölt ärajäämist kirjutate, on tark hilisem tööle saabumise kuupäev koos viitega seadusele ära märkida, sest suure tõenäosusega pole ka osa juhtiv- ning personalitöötajaid puhkust pikendavatest asjaoludest suurt midagi kuulnud. Valehäbi ei peaks töötaja siin tundma, sest vastav õigus on must valgelt kirjas kehtivas puhkuseseaduses.

Puhkus on enese tööst välja puhkamiseks ja taastumiseks. Haigena puhkuseplaane ellu viia ei saa, tõvevoodis või suisa haiglaseinte vahel “suvitamine” tähendab ravi, mitte puhkust. Nii on õigus haigeks jäädes puhkus katkestada, tööandjat tuleb sellest võimalikult kiiresti teavitada. Puhkus jätkub siis, kui nn haigusleht on lõpetatud. Jätkuvale puhkusele liidetakse otsa nii mitu päeva, kui haiguslehel oldi. Kui tööandja on arvestanud töötaja naasmisega just nimelt varem paika pandud kuupäeval, võib ta üritada töötajaga kokkulepet saavutada, et viimane oma puhkamata päevad hiljem välja võtab.

Streik peatab puhkuse

Huvitav on teada, puhkuse rahuliku kulgemise katkestab ka töötaja otsus streikida. Tööandja on kohustatud “barrikaadidel viibinud” töötaja rahutud puhkusepäevad hiljem hüvitama või kohe puhkust pikendama – nii kuidas pooled kokku lepivad.

Poolte kokkuleppel on kõik võimalik. Ka kohe esimesel tööaastal täispuhkuse väljavõtmine, kui tööandja on sellega nõus. Siiski tuleb oma puhkuseaega valides aegsasti arvestada sellega, et on hulganisti kolleege, kelle puhkuseaja valikust te sõltute.

Näiteks lapsevanem, kes kasvatab alla seitsmeaastast last, võib puhkusele minna siis, kui ta seda soovib, siinkohal jutt poolte kokkuleppest ei kehti.

Puhkuste ajakava
Puhkuseseaduse §15:

•• Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks jaanuarikuu jooksul. Puhkuste ajakava võib muuta poolte kokkuleppel.

•• Tööandja on kohustatud puhkuste ajakava koostamisel arvestama nende töötajate soovidega, kellel on vastavalt käesoleva seaduse § 16 punktidele 3-6 õigus saada puhkust neile sobival ajal.

•• Kui tööandja ei tee puhkuste ajakava töötajale teatavaks jaanuarikuu jooksul, on töötajal õigus jääda puhkusele töötaja poolt valitud ajal, teatades sellest tööandjale kirjalikult ette vähemalt kaks nädalat.

Puhkuseaja ainuotsustajad on veel:

•• teatud juhtudel väikelaste vanemad

Allikas: puhkuseseadus