Toimetaja: Riina Kallas

Uue töölepinguseaduse jõustumisega tekib võimalus töötuskindlustushüvitist saada ka töölt või teenistusest omal soovil lahkunud, töö- või teenistussuhte kokkuleppel lõpetanud inimesel.

"Samuti hakkab töötukassa maksma hüvitist iga koondamisjuhtumi puhul," selgitas sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakonna meedianõunik Jana Zdanovitš arileht.ee-le.

Kehtiva seaduse alusel maksab töötukassa hüvitist vaid töölepingute kollektiivse ülesütlemise korral.

Valitsus on ühe mõttena käinud välja töötuskindlustusmaksu määra tõstmise varasem kehtinud tasemeni ehk 1,5 protsendini brutopalgast, millest nii nagu praegugi, kannaks kolmandiku ettevõte ning kaks kolmandikku töötaja.

Alates 2006. aastast ja praegu kehtiv maksemäär on tööandjale 0,3% ja kindlustatule 0,6%.

Zdanovitši kinnitusel kasutatakse töötuskindlustusmaksetest kogunenud raha üksnes töötuskindlustuse seaduses sätestatud juhtudel ja korras.

"Töötuskindlustusmakse määra tõstmise vajalikkusest on räägitud seoses uue töölepinguseaduse rakendumisega, mis laiendab töötuskindlustushüvitise saajate ringi," ütles Zdanovitš.

Muudatus toob rahandusministeeriumi andmetel valitsussektori eelarvesse lisatulu 538 miljonit krooni.

Töötukassa nõukogu esimees Harri Taliga on varem Äripäevale öelnud, et maksumäära tõstmiseks ei ole vajadust, kuna töötukassa reserv ulatub praegu kolme miljardi kroonini.

Töötukassa nõukogus tuleb 2009. aasta töötuskindlustusmakse määr päevakorda nõukogu koosolekul 1. oktoobril.