Helve Toomla
jurist

•• Ametnik Aadu asendab vajaduse korral tööl ametnikke Mari ja Jüri. Sel kalendriaastal on Aadu asendanud Mari juba kolm nädalat ning Jüri kaks nädalat, kuid ta ei ole kummagi koosseisuline asetäitja. Varsti läheb Jüri viieks nädalaks puhkusele ja Aadu peab tema tööd tegema kolmel päeval nädalas, muul ajal lahendama asju pidevalt. Kas Aadul tuleb asendusajaks lugeda kõik viis nädalat või üksnes konkreetsed päevad? Ning kui ametnikud Mari ja Jüri peaksid sel aastal veel puuduma, siis kas Aadu võib nende asendamisest keelduda?

Et amet­nik Aa­du on sel aas­tal aju­ti­selt ära ole­vat amet­nik­ku (Ma­ri + Jüri) ju­ba viie nä­da­la jook­sul n-ö kä­su kor­ras asen­da­nud, siis saab se­da te­malt veel nõuda vaid um­bes kol­me nä­da­la ula­tu­ses. See­ga peab asu­tus leid­ma Jüri viienä­da­la­se puh­ku­se ajaks veel tei­se­gi asen­da­ja. Kui asen­da­mi­se aeg ühes ka­lend­riaas­tas üle­tab kaht kuud, võib amet­nik asen­da­mi­sest keel­du­da. Et küsi­jal tu­leb iga päev val­mis ol­la asen­du­se­ga seo­tud prob­lee­mi­de la­hen­da­mi­seks, pean asen­du­seks ik­ka ko­gu Jüri puh­ku­se viit nä­da­lat, mit­te konk­reet­se töö te­ge­mi­se­le ku­lu­nud päe­va­de ar­vu.

Ala­ti ei pea­gi puu­du­ja­le asen­da­jat mää­ra­ma, asu­tu­se juht võib se­da te­ha üks­nes eda­silükka­ma­tul ju­hul, kui asu­tu­se nor­maal­ne töö oleks amet­ni­ku puu­du­mi­se tõttu ta­kis­ta­tud ja asen­da­ja või ko­hu­set­äit­ja tee­nis­tus­se võtmi­ne ei ole võima­lik või ots­tar­be­kas (ATS § 64 lg 1). 1