Anu Ojasalu,
Eesti töötukassa avalike suhete juht

Kui te­gu on kol­lek­tiiv­se koon­da­mi­se­ga, mak­sab li­gi­kau­du poo­le koon­da­mishüvi­ti­sest töö­ta­ja­le väl­ja töö­tu­kas­sa. Kol­lek­tiiv­ne koon­da­mi­ne on olu­kord, kus tö­öand­ja va­bas­tab 30 päe­va jook­sul töölt või tee­nis­tu­sest vä­he­malt:

•• viis töö­ta­jat, kui ta an­nab tööd ku­ni 19 töö­ta­ja­le;

•• kümme töö­ta­jat, kui ta an­nab tööd 20–99 töö­ta­ja­le;

•• 10% töö­ta­ja­test, an­des tööd 100–299 töö­ta­ja­le;

•• 30 töö­ta­jat, an­des tööd vä­he­malt 300 töö­ta­ja­le.

Kol­lek­tiiv­se koon­da­mi­se lä­bi­vii­mi­seks peab tö­öand­ja es­malt kon­sul­tee­ri­ma töö­ta­ja­te esin­da­ja­te­ga, et lei­da võima­lu­si koon­da­ta­va­te töö­ta­ja­te ar­vu vä­hen­da­mi­seks, koon­da­mi­se ta­gajär­ge­de lee­ven­da­mi­seks ning va­ba­ne­va­te töö­ta­ja­te tö­öot­sin­gu­te ja ümber- või täiendusõppe toe­ta­mi­seks. Mõis­ta­gi on tö­öand­ja ko­hus­ta­tud töö­ta­ja­te esin­da­jaid kol­lek­tiiv­sest koon­da­mi­sest õigel ajal tea­vi­ta­ma. Seejä­rel tu­leb töö-ins­pekt­sioo­ni­le esi­ta­da aval­dus töö­le­pin­gu­te kol­lek­tiiv­se üles-ütle­mi­se kooskõlas­ta­mi­seks. Tööand­ja ei või töö­ta­ja­te töö­suh­teid lõpe­ta­da en­ne 30 päe­va möö­du­mist ala­tes tö­öins­pekt­sioo­nilt kooskõlas­tu­se saa­mi­sest.

Kol­lek­tiiv­se koon­da­mi­se hü-vi­tist peab töö­tu­kas­sast taot­le­ma tö­öand­ja, kuid ra­ha mak­sab töö­tu­kas­sa ot­se töö­ta­ja­le. Vor­mi­ko­ha­ne aval­dus koos va­ja­li­ke do­ku­men­ti­de­ga tu­leb töö­tu­kas­sa­le esi­ta­da hil­je­malt 25 päe­va en­ne esi­me­se töö- või tee­nis­tus­suh­te lõpe­ta­mi­se päe­va. Hüvi­ti­se suu­rus ar­ves­ta­tak­se töö­ta­ja kesk­mi­se kuu­pal­ga alu­sel, mil­le koh­ta esi­tab and­med tö­öand­ja; see kan­tak­se töö­ta­ja pan­ga­kon­to­le või saa­de­tak­se pos­ti teel hil­je­malt töö- või tee­nis­tus­suh­te lõpe­ta­mi­se päe­vaks. Kui ini­me­ne pä­rast koon­da­mist ko­he uut töö­koh­ta ei leia, saab ta tö­öot­sin­gu­te ajaks taot­le­da töö­tu­kas­sast töö­tus­kind­lus­tushüvi­tist.

Loe:
www.tootukassa.ee