Helve Toomla
jurist

•• Minu töölepingus on kirjas osaline tööaeg ja tunnipalk. Õpin töö kõrvalt ja olen sunnitud aastas võtma kuus nädalat palgata puhkust. Kas on õige arvestada palgata puhkusel oldud aega keskmise palga arvutamisel? Nii tuleb mu keskmine palk ja seega ka korralise puhkuse tasu väiksem.

Ei ole õige. Nii puh­ku­se­ta­su kui ka kesk­mi­se pal­ga ar­vu­ta­mi­se kor­ra ko­ha­selt vä­hen­da­tak­se ar­vu­tus­pe­rioo­di päe­va­de ar­vu nen­de päe­va­de võrra, mil töö- või tee­nis­tus­su­he oli pea­tu­nud ning mil­le eest töö­ta­ja­le pal­ka ei ar­ves­ta­tud. Pal­ga­ta puh­ku­se aeg tu­leb kesk­mi­se pal­ga ja puh­ku­se päe­va­ta­su ar­vu­ta­mi­sel väl­ja jät­ta. Pal­ga­ta puh­kus kesk­mist pal­ka ega puh­ku­se­ta­su ei vä­hen­da.

•• Kas inimesel, kellele on määratud töövõimetuspension (60%), on õigus võtta puhkus välja temale sobival ajal ja kõik ühes osas (35 kalendripäeva)? Või peab arvestama tööandja soove?

Töövõime­tus­pen­sionä­ril on õigus saa­da puh­kust oma va­li­tud ajal ai­nult sel ju­hul, kui ta on töövõime osa­li­selt kao­ta­nud töö­ga seo­tud ter­vi­se­kah­jus­tu­se (tööõnne­tus, kut­se­hai­gus) tõttu, mui­du mit­te. Õi­gus saa­da puh­kust töö­ta­ja soo­vi­tud ajal ei tä­hen­da se­da, et ta võib mis ta­hes ajal puh­ku­se­le jää­da. Tö­öand­ja­le tu­leb ka sel ju­hul oma puh­ku­sea­ja soo­vist tea­ta­da ju­ba puh­kus­te aja­ka­va koos­ta­mi­sel hil­je­malt jaa­nua­ris. Siis peab tö­öand­ja se­da soo­vi ka ar­ves­ta­ma. Kui töö­ta­ja, ol­gu ta töövõime­tus­pen­sionär või mit­te, soo­vib ko­gu oma puh­kust kor­ra­ga ka­su­ta­da, peab tö­öand­ja sel­le ka and­ma. Osa­deks saab puh­kust ja­ga­da ai­nult pool­te kok­ku­lep­pel, tö­öand­ja ei to­hi se­da ühe­pool­selt te­ha.